Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně nakloněné roviny. Vůbec si s ní nevím rady a učitelka to náležitě ocenila (už z ní mám 3 pětky).
Zde na fóru a na internetu jsem se již dívala a vůbec mi to nepomohlo, spíše naopak.
Můj problém spočívá v tom, že musíme mít nákres s vyznačenými silami. Ten jakž takž zvládnu. Ale potom z něj dle zadání sestavit vzoreček, to už je pro mě veliký problém. Nemohl by mi někdo napsat všechny vzorečky, které existují? A nebo to popsat na nějakém jednoduchém ukázkovém příkladu? Předem děkuji.
↑ DeZie:
je úhel nakloněné roviny,
tečná složka tíhové síly - složka ve směru pohybu tělesa,
normálová složka tíhové síly = složka kolmá k povrchu nakloněné roviny
Ještě se dá někdy počítat se třecí silou,
, která působí proti směru pohybu tělesa
Nebo sem hoď nějakej ukázkovej příklad, na kterým to chceš vysvětlit.
Tak tedy příklad:
1)
Jakou práci vykonáme,posuneme-li rovnoměrným pohybem těleso o hmotnosti 20kg do vzdálenosti 5m vzhůru po nakloněné rovině, která svírás vodorovnou rovinou úhel 30 stupňů? Součinitel smykového tření mezi tělesem a rovinou je 0,20.
Jediné, co dokážu, je vypsat si ty hodnoty.
2)
Na nakloněné rovině leží špalík. Špalík se začíná sesouvatponakloněné rovině při úhlu 45 stupňů. Součinitel smykového tření je v tomto případě:
a)0 b)0,5 c)1 d)1,5
↑ DeZie:
1)
tečná složka tíhové síly
třecí síla
2)
Jestli ti něco není jasný, zeptej se.
nejsou mi jasný ty první vzorečky, jinak to chápu.
jak na ně přijít?
↑ DeZie:
Zdravím,
zkus se podrobně podívat na řešené úlohy (mechanika - dynamika)
vzorce "vzníkají" až po rozkladu tíhové síly na složky + dokreslení dalších síl, pokud některá působí. Newton. zákony + pravoúhlý trojuhelník.
V úloze 1) musíme působením síly F překonat třecí silu, která působí proti pohybu, a "rozkladnou složku tíhy", která je označena u kolegy jako "tečná složka tíhové síly" (z podmínky, že je pohyb rovnoměrný je rovnost sil). Síla F koná práci dle vzorce pro W.
ve 2) je použit rozklad síl (trojuhelník) působicí ve směru pohybu "složka tíhy" a proti pohybu - třecí síla.
Zkus se podívat na odkazy - bez obrázku se to špatně představuje.
Z náhledu vidím, že Ivana už odpověděla, pozdrav :-) Nechám to zde tedy jen pro odkaz.