Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nekolik hodin pocitam par limit a uz nvm jak dal:(
zaskrnute jsem uz nejak spocital (asi:D) ale na 1 a 3 nemuzu prijit:(
1 - nasobil jsem to citatelem ale nejak mi asi nejde roznasobeni :-/ (jeste me napadl dalsi zpusob a vyslo mi to 15, je to spravne? )
2- je to 0 / 0 a nejde mi to nejak zkratit...vim, ze jsme podobny delal ale stejne nic:(
BTW: s 9 bych taky bral pomoc (napadla me substituce ale nedari se) DIKY MOC!
↑ Topomapas:
Zdravím,
8, 9 je úprava na 2. pozoruhodnou limitu - viz vzory.
Pokud nepomůže, tak se ozví tady.
↑ Topomapas: ve 12) jen dosadit: ve výsledku (-7)/0=(-7)*(oo)=-oo. Nějak tam nic jiného nevidím.
EDIT: mé povídání je vysoce zestručněným (a tedy vysoce nevhodným) zápisem, jak se dostávám k výsledku. Viz zcela oprávněný komentář kolegy Olina v následujícím příspěvku. Kolegovi děkuji.
↑ jelena:
Zdravím, možná by si zápis zasloužil trochu komentáře - dělit nulou totiž nelze ani v rozšířeném oboru (ani v neděli se nulou nedělí!). Klíčové v tomto případě je, že ve jmenovateli je funkce, která je na (prstencovém) okolí -1 kladná. Kdyby tam totiž bylo , tak uvedená limita nebude existovat. Občas se to neformálně nazývá jako "kladná nula".
Možná by bylo dobré argumentovat jednostrannými limitami, ale to už záleží na požadavcích školy.
↑ Olin:
Ach, dnes nebudu postrašena tvrzením o "nemožnosti možného", neb teď jsem z práce dorazila a zcela planovaně se tam vrátím (nepříliš vhodně jsem si totiž naplanovala jedno doučování)
Vynechala jsem totiž celé povídání ohledně jednostranné limity (kterou jsem pochopitelně uvažovala), ale hlavně jsem vynechala slovo ve výsledku "limity". Ten můj zápis je spiš takový úkaz, jak by to vypadat nemělo (udělám tam nějakou přiměřenou poznámku, ale více síl nemám :-)
Děkuji a zdravím.