Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ako mám zostrojiť trojuholník ABC keď mám zadané:c = 8 cm,a = 6 cm,ťažnica na stranu c = 6 cm.Ako napísať postup konštrukcie a nakresliť náčrt?Ďakujem
Nazdar. Narysujes usecku /AB=c/=8cm, dalej z bodu B urobis kruznicu s polomerom 6 cm. Kedze taznica ide vzdy do stredu strany, teda urobis v strede strany c bod napriklad X; /XA/=/XB/, to znamena ze je presne v strede ... 4 cm od A a aj od B. Odtial urobis kruznicu s polomerom 6cm (co je ta taznica). Tie dve kruznica by sa mali pretat v dvoch bodov. Mas dva vysledne trojuholniky a to: ABC a ABC´ Moze byt takto ?
↑ N3st4:
A zápis postupu konštrukcie môže byť takto:
Je to správne ?Neviem zadať úplne bod 4
↑ N3st4:
Ďakujem za ochotu.
Jiné řešení:
1. AB; |AB|=c=8 cm
2. S; S je střed úsečky AB
3. k_1; k1(S, t_c=6 cm)
4. k_2; k_2(B, a=6 cm)
5. C, C´; C, C´∈ k_1∩k_2
6. ∆ABC, ∆ABC´
Dvě řešení.
Náčrtek uděláš normálně - načrtneš trojúhelník a zvýrazníš na něm to, co je v příkladu zadané.
↑ N3st4:
až teď, když to o sobě čtu, cítím, že to mohlo vyznít kriticky - to jsem samozřejmě nechtěl! (a omlouvám se, pokud jsi to tak pochopil) ... měla to být pouze informace, jak to značíme u nás ve škole :)