Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer
mam obecnou rovnici: 4x+3y+6=0 potom po dosazení za X=0 , Y=-2 z toho tímpádem dostanu parametrickou rovnici : x=3t , y=-2-4t je to tak? V učebnici ve výsledcích máme jiné výsledky... Kde dělám chybu? Díky
EDIT: už jsem našel chybu měl jsem špatně Y. Ale pořád mám výsledky jinak jak v učevnici :(
↑ Hotel007:
Když x=0, tak y=????
↑ zdenek1: x=0, Y=-2 .... to jsem tedka našel :) ale pořád nic...
↑ Hotel007:
normálový vektor přímky?
směrový vektor přímky?
↑ zdenek1:
n=(4,3)
s=(3,-4)
prvně si ujasním, co chceš vědět - jak se z obecné rovnice přímky dostaneš na rovnici parametrickou?
-> nejprve bych si obě strany rovnice pokrátil 3, abych nepočítal s tak vysokými čísly -> získávám rovnici:
-> vyšel bych z normálového vektoru, který z obecné získáš (tedy ) -> z něj dokážeme získat vektor směrový (tedy
)
pak víš, že musí platit: a
kde
je parametr,
jsou souřadnice bodu ležícího na ose*) a
jsou souřadnice směrového vektoru
*) jediné, co potřebuješ ještě vědět jsou souřadnice nějakého bodu.. zvol si tedy libovolný bod A ležící na dané přímce (takm že si jednu souřadnici zvolíš a druhou dopočítáš z rovnice přímky-> A[0; y])
pak stačí dosadit do oněch rovnic výše ( a
) a máš řešení
edit: základní rovnici jsem kopíroval z prvního příspěvku dřív, než jej autor poupravil (-> budou jiné vektory)
↑ Hotel007:
Dobře, a v čem je problém
Edit: A chybu asi neděláš. Parametrická rovnice není jednoznačná. Když si v učebnici vyberou jiný bod, budou mít jiné rovnice.
↑ Doxxik:
díky moc, již jsem na to přišel, špatně jsem si spočítal Y po dosazení X=0 do obecné rovnice, tudíž vše špatně! A nevšiml jsem si překlepu, ale má to být 4x, opravil jsem to až pozdě... Nyní to mám správně, nebo ne? Pořád jiné výsledky jak v učebnici :(
mohu poprosit ještě o další radu?
Napište směrnicový tvar rovnice přímky, která prochází bodem T a je kolmá k přímce p
T[-4,3], p: y=-4x+2
vůbec nevím jak na to, jsem bezradný... Rovnoběžné zvládám, ale kolmé to je konec..... A to mě ještě dnes čekají zopakovat kuželosečky :( tak budu asi ještě otravovat. Všem moc díky předem!
↑ Hotel007:
Musíš vědět, že když máš přímku , tak kolmá je
Takže kolmá přímka bude a
dopočítáš dosazením souřadnic bodu
.
↑ zdenek1:
ta po dosazení mi vyšlo B=4
tudíž y=1/4x +4
Proč dosazuješ za písmeno K kladnou hodnotu 4, když v zadání je -4x ? Nebo to (-) nemá s K nic společného a je tam pouze pro X?
↑ Hotel007:
přesně podle vzorečku, který jsem napsal
nevšiml jsem si toho mínusu před zlomkem, bože jsem děsně nepozornej, takto to u matury moc nepujde :-D Ještě určitě dneska něco najdu s čím budu potřebovat pomoct, jak se pak mohu odvděčit?
Sakriš, určitě další moje chyba ve vzorečku nebo určení vektoru....
vypočtěte odchylku přímek:
R1: x=1+t , y=-2-t > normálový vektor : (1,-1)
R2: y=3x-1 > normálový vektor : (-3,1)
/1*-3 + -1*1/
cosinus gama =------------
odmocnina 2 * odmocnina 10
dvě odmocniny z pěti
cosinus gama =------------
5
= 26,5° a má vyjít 63 :-(
Jedná se o směrové vektory, u R2 navíc špatně určený, normálový vektor je (3;-1) => směrový vektor (1;3)
velikosti směrových vektorů: a
Vůbec mi nejde určovat vektory. Jak je to u rovnice
A: 3x-2y+4=0
B: -x+5y=0
Jakou roli hrajou + - v zadání? Pokud směrový vektor je (-B,A) tzn: u rovnice A (2,3) B (-5,-1) nebo je to jinak? Vůbec to nechápu, máte na to nějaké pravidlo, nebo poučku?
A: normálový vektor je (3;-2)
B: normálový vektor je (-1;5)
Protože normálový vektor je kolmý na směrový, musí být jejich skalární součin roven nule, takže směrový vektor přímky A je (2;3), protože 3*2+(-2)*3=6-6=0 a u přímky B je směrový vektor (5;1) -> (-1)*5+5*1=-5+5=0
↑ Hotel007:
Nevím, jestli se ptáš zrovna na tohle, ale pokud jo, tak ti to trochu řeknu :)
Když se koukneš na A: 3x-2y+4=0 , vidíš, že normálový vektor je (3,-2), to je jasné, ne? A teď prostě uděláš to, že ta čísla otočíš ---> (-2,3) a potom u jednoho z nich změníš znaménko ---> (2,3) nebo (-2,-3). Osobně si myslím, že je jedno u kterého změníš znaménko. Normálový vektor je totiž kolmý k směrovému vektoru, tudíž zpětně můžeme dostat směrový vektor v tom či onom směru a stále bude kolmý na normálový :) Nicméně je dobré se držet stále jednoho postupu. Takže když máš směrový vektor s=(1,2), obrátíme a u dvojky změníme znaménko ---> n=(-2,1). Zpátky to bude přesně opačně. Obrátíš a změníš znaménko u prvního. Pro kontrolu, jestli jsi to dobře převedl stačí vynásobit (skalární součin) směrový vektor s normálovým a měla by ti vyjít nula (protože jsou k sobě kolmé).
A: 3x-2y+4=0 ---> n(3,-2) ---> s(-2,-3)
B: -x+5y=0 ---> n(-1,5) ---> s(5,1)
↑ gadgetka:
Teď jsi mě trochu znejistila, ale není to spíš skalární součin? :) Když je vektorový součin roven nule, pak jsou vektory rovnoběžné, ne?
↑ Mrfiluta:
jj skalární, já si nemohla vybavit ten správný název, to víš ... na sklerózu už mám nárok :)
opraveno :)