Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2010 21:18

check_drummer
Reputace:   106 

Tenzory - základní představa

Ahoj,
rád bych získal nějaké informace ohledně tenzorů - pár článků jsem o tomto tématu četl, ale spíše než o formální definici se mi jedná o názornou představu (např. geometrickou, ale možno i fyzikální), jak lze tento pojem pochopit a použít, tj.:

1) Co je to tenzor? Ponechme stranou formální definici - spíše se mi jedná o to, jaký je geometrický nebo fyzikální význam tenzoru.

2) Co vyjadřují souřadnice tenzoru? Pokud možno prosím ukázat na příkladě nějakého konkrétního tenzoru. Opět se mi nejedná o definici (souřádnice = koeficienty lineární kombinace), ale spíše o to, co tyto souřadnice vyjadřují (velikost nějaké veličiny? jaké - v daném konkrétním příkladu?)

3) Tenzory jsou obecně typu (k,n) - k-kovariantní a n-kontravariantní. Co fyzikálně nebo geometricky znamená kovariantnost a co kontravariantnost u tenzoru? Nejlépe opět na nějakém příkladě, kde k, n > 0.

4) Jaké základní a důležité operace lze s tenzory provádět a jaký je geometrický/fyzikální význam těchto operací?

Díky za informace pro vytvoření názornější představy o těchto objektech.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

• (téma jako vyřešené označil(a) check_drummer)

#2 23. 03. 2010 19:57

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Tenzory - základní představa

↑ check_drummer:

Zdravím,

(formálne definície som neskúmal, nerozumiem im) možno je to chybná predstava, ale tenzorom chápem rozšírenie pojmu matica, vektor. Napríklad do matice môžeme zapísať teplotu v bodoch a_{ij}. Keby sme to chceli spraviť v 3D tak potrebujeme kubickú maticu s prvkami a_{ijk}. Pre ďalšie rozmery analogicky. Potom prvok tenzora môžem popísať
$\mu_{ijk}\vec{e}_i\otimes\vec{e}_j\otimes\vec{e}_k$
kde e sú jednotkové vektory a $\otimes$ je vonkajší súčin. Ak nie, opravte ma :-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Zápatí