Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Pokud vím, tak:
6.x:3.x = 6x:3x = 2
Teď dosadím za x třeba číslo 5 a vyjde mi:
6.5:3.5 = 30:3.5 = 10.5 = 50
Kde jsem udělal chybu? Postupoval jsem po dosazení zleva doprava (tak se to údajně má dělat), ale správný výsledek by mi vyšel pouze kdybych to napsal takto:
(6.5):(3.5) = 2
Jak je to tedy s tím pořadím? Přijde mi, že ve výrazech bez proměnných se postupuje zleva doprava (u násobení a dělení), ale u výrazů s proměnnými má násobení přednost. Nebylo by lepší postupovat u výrazů typu 6x:3x takto?
6x:3x = 6.x:3.x = 6x:3.x = 2x.x = 2x na druhou
Děkuji moc.
Chyba se stala v tom, žes nepoužil závorky.
Napíšu-li pouze 6.x:3.x , může nejen vzniknout nedorozumění, když si to přečte druhá osoba a pochopí to jinak, než jak jsem to myslel,
ale mohu se i já sám splést, když s tím pak dále nějak pracuji, což se možná stalo i Tobě.
Ještě přehlednější je zapsat to do zlomku a použít známá pravidlo o krácení zlomků, např.
.
Hned na začátku si musím uvědomit, co patří do čitatatele a co do jmenovatele - a pak už mohu postupovat celkem mechanicky.
Není-li výraz uzávorkován a vyskytují-li se v něm pouze operace "téhož typu" , tj. A) sčítání a odčítání nebo B) násobení a dělení,
pak je zvykem postupovat zleva do prava, např. 3 - 1+ 7 = 2 + 7 = 9 , analogicky 30 : 2 . 3 = 15 . 3 = 45 .
Zda tam jsou pouze konstanty nebo i proměnné, by nemělo hrát roli.
U případů typu B s proměnnými bývá v praxi často vodítkem, zda je vypsán operátor násobení či ne , například
bývá vnímáno jako
(takže pravidlo "zleva do prava" je porušeno narozdíl od
, kde by dodrženo být mělo).
Já radím : raději více závorek než méně nebo používat zlomky.
Bylo by dobře, kdyby se k tomu vyjádřil nějaký učitel matematiky pro ZŠ nebo SŠ.
↑ Rumburak:
Jak tedy poznám, co se tím myslí? Když mám třeba x:yz tak je to x:(yz) nebo (x:y).z?
Jinak díky za odpoveď.
↑ Jenda358:
No to je právě ten problém, tatovéto zápisy by se raději neměly používat. Asi bych x:yz vnímal jako x:(yz) , ale byl bych při tom dost neklidný.
Jenda358 napsal(a):
Dobrý den.
Pokud vím, tak:
6.x:3.x = 6x:3x = 2
Teď dosadím za x třeba číslo 5 a vyjde mi:
6.5:3.5 = 30:3.5 = 10.5 = 50
Kde jsem udělal chybu?
píšeš,že 6.x:3.x=6x:3x=2 a vzápätí píšeš,že 6.5:3.5=(6.5:3).5 teda nerešpektuješ tebou zavedenú konvenciu čo vedie ku sporu
My jsme se to učili tak, že násobení a dělení má přednost před sčítáním a odčítání
a pokud je jenom násobení a dělení, tak operace jdou postupně za sebou.
proto bych výraz 
a po dosazení
vyjde 50.
A proto bych taky výraz
bral jako
.