Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stačí obrázek + udědomit si, že v rovnostranném trojúhelíku splývají výšky s osami úhlů a také s těžnicemi. To má vliv na těžiště, středy kružnic opsaných a vepsaných, průsečík os úhlů atd. (vše splývá). Také je třeba uvědomit si známý fakt, v jakém poměru dělí těžiště těžnici na dvě části.
↑ xnadruhou: Přidám obrázek :
...z obrázku je vidět ,
že strany rovnoramenného lichoběžníku PMQK jsou : 1/3v ; 1/3v ; 1/3v ; 2/3v ,
přičemž je výška rovnostranného trojúhelníku ABC .
↑ xnadruhou: Dobrá, tak dosadíme konkrétní zadání :
↑ xnadruhou:
Zdravím,
v zadání je obsah rovnostranného trojuhelníku ABC, ze kterého mi vychází (nevím, proč Ivana má a=6, řekla bych, že to je jen přiklad číselného výpočtu, není to číselně podle tvého zadání), ale vzorec pro PM je v pořádku (snad).
Tak?
↑ jelena:
Zdravím:-)
Mě strana a vychází jako tobě.
Délka 1 cm odpovídá straně PK a ne jak uvadí ↑ xnadruhou: straně PM
↑ xnadruhou: ... já jsem zvolila jinou hodnotu a=6 , šlo mně o postup nikoli o konkrétní výpočet :-)
↑ xnadruhou: vzorec na obsah rovnostranného trojuhelníku je i v takové úpravě, že obsahuje jen stranu a. Nebo se to dá odvodit přes Pythagorovu větu, přes goniometrii (úhel proti výšce je 60 stupňů).
V pořádku?
Děkuji všem kolegům, kdo se podílel na vyřešení, a speciálně Ivaně za ↑ obrázek :-):