Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ h3r0:
Zdravím,
formuloval jsi problém, jak jsi formuloval - zřejmě to tak bylo pochopeno - asi nebyl nikdo, kdo by se nudil.
1) zkušel jsi použit doporučovanou substituci a kam jsi došel?
2) parciální zlomky a dal podle postupu pro nevlastní integral
3) řadu přenechám někomu z laskavých kolegů, děkuji. Není to moje silná stranka.
Tak to hej, prepacte.. samozrejme sa mi vasa pomoc zijde velmi, takze: aj ked sa nenudite, prosim vas, skuste vypocitat.
@Jelena: dik, 1 a 2 skusim este raz, ale skusal som to uz a vychadzali mi nezmysli trochu.. Na rady nie som ani ja odbornik, to mozete kludne pisat.
Je to spravne? Tie limity pri dvojke? Hm neviem, ci chapem spravne, ale neviem aky je nato postup.. Proste, keby v menovateli nebolo este (x+1)^2, tak by som to mozno vedel stylom, ze najprv opisem menovatela, v citateli by bola derivacia menovatela, potom dorovnanie poctu X, absolutneho clena.. atd, neviem ci som to napisal dost zrozumitelne.. ale proste neviem ako postupovat v tomto pripade..

↑ h3r0:
Je to spravně - alespoň výsledek.
musí se nejprve upravit. protože se jedna o nevlastní integral vlivem meze (to je to nekonečno = fce není na pravé straně nějak omezena) a obecný vzoreček pro nevlastní integral je: (kde v našem případě je a=3, b=t)
pak se fce normalně zderivuje podle x (to snad víš jak na to...) a dosadí se tam meze (v našem prípadě 3 a t) a dále se to počíta jako limata pro t jdoucí k nekonečnu, takže za ty t co nám vyšli po derivaci podle x se dosazuje nekonečno(přesněji +nekonečno)
ju?
↑ h3r0: rozklad je například v mém příspěvku č. 3 (v Wolframalpha kliknout na show steps).
Informatikové to pojali trochu odvažně, snad by ta úprava byla přehlednější takto:
tento výraz nemá reálný kořen, v úpravě se použije:
atd.
To už se určitě podaří. Hodně zdaru.

↑ h3r0:
Jen nějakým kritériem zjistíš jesti řada konverguje (resp. diverguje) nic jiného počítat nemusíš. Zde třeba podle toho Leibnizova kritéria.
Stránky: 1