Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim o pomoc s udajne trivialnim prikladem. Mam jakysi strucny navod, jenze cvicici neni blondyna jako ja, takze on by to podle toho urcite spocetl, ale ja jsem se nejak ztratila.
Mam dokazat, ze x-ova slozka operatoru momentu hybnosti je hermitovska. Tu vlastnost mam v dukazu pouzit (pocitat za predpokladu, ze je to hermitovsky)
Takze tedy (bez vytknutych konstant) by operator mel znit 

Není mi jasné, co máš předpokládat. Hermitovskost operátoru hybnosti a polohy?
Pak by (obecně pro i-tou složku) mohl důkaz vypadat takto:![kopírovat do textarea $(\hat L_i)^+=(\varepsilon_{ijk}\hat x_j \hat p_k)^+=\varepsilon_{ijk}\hat p_k^+ \hat x_j^+=\varepsilon_{ijk}\hat p_k \hat x_j=\nl =\varepsilon_{ijk}\(-[\hat x_j,\,\hat p_k]+\hat x_j \hat p_k\)=\varepsilon_{ijk}\(-\rm{i}\hbar\delta_{jk}+\hat x_j \hat p_k\)=\nl =\varepsilon_{ijk}\hat x_j \hat p_k=\hat L_i$](/mathtex/b2/b277054cbc39be1be04089a98835d368.gif)
Člen s deltou vymizel, protože je symetrický v j a k, ale epsilon je v j a k antisymetrické.
(To prohození operátoru hybnosti a polohy by šlo udělat snadněji - víme, že epsilon je nenulové pouze pro
, a pro taková k a j operátory hybnosti a polohy komutují). Pro
by to vypadalo takto:
↑ BrozekP:
aha, díky, takhle to vypadá méně zmateně - potom, co jsem zjistila, co je to epsilon. Cvičící to řešil přes integrál z definice (přes ten výraz, který jsem psala), protože s námi nedělal komutátor momentu hybnosti a taky nevíme, co je to epsilon. Tam jsem se zamotala do těch derivací z hybnosti.

↑ Jonagored:
Ale to co píšu je za předpokladu, že operátory polohy a hybnosti jsou hermitovské. Pokud to dělal přes integrál, tak to pravděpodobně nepředpokládal.
↑ BrozekP:
- mozna to bylo mysleno jako vyjadrit si tu rovnici s integraly a pokud od sebe odectu oba integraly, vyjde mi nula?

↑ Jonagored:
To nevím, jestli to tak bylo myšleno. Podstatné je, co můžeš předpokládat. Já bych postupoval tak jak jsem napsal, pokud bych nemohl použít hermitovskost operátorů polohy a hybnosti, tak bych si to zvlášť dokázal, aby byl důkaz úplný.
Váš cvičící nejspíš hemritovskost dokazoval takto
Kde integrujeme přes celý prostor. Což lze ukázat, stačí si uvědomit vlastnost
, která pochopitleně platí pro všechny souřadnice.

↑ rughar:
Nemělo by se to dokazovat obecně pro dva různé stavy?