Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak pojdme na to. Vime, ze podle definice, pro derivaci funkce g v bode a plati:
g'(a) = lim{x->a} (g(x) - g(a))/(x-a)
takze pro g(x) = x^3 + x, a=2 nam vyjde
g'(2) = lim{x->2} (x^3 + x - 2^3 + 2)/(x-2) = lim{x->2} (x^3 + x - 10)/(x-2)
Cili tuto limitu potrebujme spocitat. V ramci treningu to zkus sama, a kdyby to neslo, tak pisni....

L'Hospitalovo pravidlo nám v tomto případě říká, že
, jmenovatel velkého zlomku je 1 a máme triviální identitu.
L'Hospitalovo pravidlo se používá pro zjednodušení složitých výrazů typu 0/0 (nebo nekonečno/nekonečno) a derivaci používá jako svůj nástroj, nelze jej proto použít při odvozování pravidel pro derivace.
Zde doporučuji tento postup:
v definičním vztahu
zasubstituujeme x-a=h. Dostaneme

Pro naši funkci f tedy
Pokud se ti nelíbí použitá substituce, můžeš všude místo h psát x-a, ale takto mi to přijde přehlednější.
Kondr napsal(a):
L'Hospitalovo pravidlo nám v tomto případě říká, že
, jmenovatel velkého zlomku je 1 a máme triviální identitu.
L'Hospitalovo pravidlo se používá pro zjednodušení složitých výrazů typu 0/0 (nebo nekonečno/nekonečno) a derivaci používá jako svůj nástroj, nelze jej proto použít při odvozování pravidel pro derivace.
mela jsem na mysli pouziti L'Hospitala pro vypocet lim{x->2} (x^3 + x - 10)/(x-2) - tady to prece bude fungovat (vysledek se shoduje s tebou).
Samozrejme, pokud nacvicujeme derivaci z definice, tak to jeste "neumime" pouzit a hledame jinou cestu. Dekuji za upozorneni, neuvedomila jsem si to.

jelena napsal(a):
mela jsem na mysli pouziti L'Hospitala pro vypocet lim{x->2} (x^3 + x - 10)/(x-2) - tady to prece bude fungovat
Rozhodně jsem nechtěl tvrdit, že to neplatí. Jen jsem chtěl upozornit na to, že převedení derivace na limitu a následné použití L'Hospitala je vždy to samé, jako bychom původní předpis funkce dělili jedničkou.
Samozřejmě kdyby bylo v zadání "určete lim{x->2} (x^3 + x - 10)/(x-2)" je nelepší to L'Hospitalem převést na problém určení derivace. Opačný převod (tj. hledání nějaké derivace pomocí definiční limity) bych nikdy nedělal, pokud mě k tomu nedonutí zadání.