Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2010 13:45

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Podivné dopočítávání

Zdravím, pomáhal jsem sestře s domácími úkoly, když tu najednou mi začla vysvětlovat, že si může chybějící míry dopočítavat trojúhleníkem.

Např. Vypočítejte obsah lichoběžníka, záte-li ...
No a tak jsme to začli počítat, lichoběžník (pravoúhlý) se dal pěkně rozdělit na několik obrazců, aby se to spočítalo lehce.
Najednou tam sestra začala dokreslovat a doplňovat to na nějaké trojúhelníky, a jejich strany změřila pravítkem.
Prý ji učitel učí, aby si obrázek přesně narýsovali a chybějící údaje si mohou změřit pravítkem.

Je to normální, nebo mi na ZŠ něco uniklo?

#2 05. 04. 2010 13:49

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Podivné dopočítávání

Mně to normální nepřijde. Jestli tomu dobře rozumím, tak úloha není myšlena tak, abychom něco rýsovali a pak měřili, ale abychom to spočítali. Počítání má tu výhodu, že je přesné. Při rýsování se nevyhneš nepřesnostem.

#3 05. 04. 2010 13:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Honza Matika: také si myslím, že to není v pořádku (ale nejsem metodik ZŠ). Zdravím.

#4 05. 04. 2010 14:02

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

↑ jelena:↑ BrozekP: Zdravím, no jde o to, že (při geometrii) mají něco narýsovat, nějakou úlohu. Tak ji narýsují, a pak jim učitel řekne, že chce znát obsah. Oni bez vypočítávání si dokreslí úhlopříčku, tu změří pravítkem ...

#5 05. 04. 2010 14:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Honza Matika:

Chtělo by to vidět úlohy.

Předpokládám, že ještě nemaji Pythagorovu větu, ani goniometrii. Co se dá počítat? Pravoúhlý lichoběžník dokreslim na obdélnik, vypočtu ze zadání obsah "prostředního obdelníku" a obsah "přikresleného obdélníku". Obsah "přikresleného obdélníku rozdělím na poloviny", výsledky sečtu. Mám vypočten obsah lichoběžníku. Ale těžko budu něco měřit.

Měl by na to kouknou někdo z místních autorit přes geometrii :-)

#6 06. 04. 2010 07:15

Ivana
Reputace:   32 

Také si myslím , že kombinace dopočítávání údajů a k tomu použít měřené hodnoty z narýsované úlohy není zrovna obvyklé a asi by to nemělo být pravidlem.

Pokud pak úlohu použiji spolu s nějakým opakováním, kdy si chceme zopakovat například výpočet obsahu obdélníka, čtverce nebo trojúhelníka- proč ne ? Tady bych pak dodala, že si spočítáme obsah námi narýsovaného a změřeného trojúhelníka, nebo jeho části  např. výšky . Tím si zopakujeme vzorečky obsahů
( mezi námi děti si je dost často pletou) .
A takto vypočítaný obsah by mělo dětem přiblížit představu o velikosti plochy .. např. jak velká je plocha 15cm čterečných apod.
V tom případě jde o kompletní úlohu vhodnou k porovnávání obsahu například se základní jednotkou metr čtverečný nebo odvozenou jednotkou decimetr čtverečný apod.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí