Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2010 13:45

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Podivné dopočítávání

Zdravím, pomáhal jsem sestře s domácími úkoly, když tu najednou mi začla vysvětlovat, že si může chybějící míry dopočítavat trojúhleníkem.

Např. Vypočítejte obsah lichoběžníka, záte-li ...
No a tak jsme to začli počítat, lichoběžník (pravoúhlý) se dal pěkně rozdělit na několik obrazců, aby se to spočítalo lehce.
Najednou tam sestra začala dokreslovat a doplňovat to na nějaké trojúhelníky, a jejich strany změřila pravítkem.
Prý ji učitel učí, aby si obrázek přesně narýsovali a chybějící údaje si mohou změřit pravítkem.

Je to normální, nebo mi na ZŠ něco uniklo?

#2 05. 04. 2010 13:49

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Podivné dopočítávání

Mně to normální nepřijde. Jestli tomu dobře rozumím, tak úloha není myšlena tak, abychom něco rýsovali a pak měřili, ale abychom to spočítali. Počítání má tu výhodu, že je přesné. Při rýsování se nevyhneš nepřesnostem.

#3 05. 04. 2010 13:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Honza Matika: také si myslím, že to není v pořádku (ale nejsem metodik ZŠ). Zdravím.

#4 05. 04. 2010 14:02

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

↑ jelena:↑ BrozekP: Zdravím, no jde o to, že (při geometrii) mají něco narýsovat, nějakou úlohu. Tak ji narýsují, a pak jim učitel řekne, že chce znát obsah. Oni bez vypočítávání si dokreslí úhlopříčku, tu změří pravítkem ...

#5 05. 04. 2010 14:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Honza Matika:

Chtělo by to vidět úlohy.

Předpokládám, že ještě nemaji Pythagorovu větu, ani goniometrii. Co se dá počítat? Pravoúhlý lichoběžník dokreslim na obdélnik, vypočtu ze zadání obsah "prostředního obdelníku" a obsah "přikresleného obdélníku". Obsah "přikresleného obdélníku rozdělím na poloviny", výsledky sečtu. Mám vypočten obsah lichoběžníku. Ale těžko budu něco měřit.

Měl by na to kouknou někdo z místních autorit přes geometrii :-)

#6 06. 04. 2010 07:15

Ivana
Reputace:   32 

Také si myslím , že kombinace dopočítávání údajů a k tomu použít měřené hodnoty z narýsované úlohy není zrovna obvyklé a asi by to nemělo být pravidlem.

Pokud pak úlohu použiji spolu s nějakým opakováním, kdy si chceme zopakovat například výpočet obsahu obdélníka, čtverce nebo trojúhelníka- proč ne ? Tady bych pak dodala, že si spočítáme obsah námi narýsovaného a změřeného trojúhelníka, nebo jeho části  např. výšky . Tím si zopakujeme vzorečky obsahů
( mezi námi děti si je dost často pletou) .
A takto vypočítaný obsah by mělo dětem přiblížit představu o velikosti plochy .. např. jak velká je plocha 15cm čterečných apod.
V tom případě jde o kompletní úlohu vhodnou k porovnávání obsahu například se základní jednotkou metr čtverečný nebo odvozenou jednotkou decimetr čtverečný apod.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí