Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
1) Kuřák prokouří 1200 Kč ročně, kolik uspoří za 50 let, bude li si tuto částku dávat na termínovaný vklad, kde je úrok 8% a daň 15%?
a= 1200* (1+0.85*0.08)^50 = 32191
to je ale uplná blbina, přeci kdyby to měl bez úroku, měl by tam 60 000,--. Výsledek má být 65 233,3Kč, ale nikdo neví kde je chyba...
2)Máme tři po sobě jdoucí čísla, která tvoří aritmetickou posloupnost a součet jejich druhých mocnin je 126.
Pokud první člen vydělíme třemi, druhý necháme a třetí vynásobíme čtyřmi, získáme 3 po sobě jdoucí členy goniometrické posloupnosti.
U tohoto příkladu vůbec netuším jak postupovat....
↑ Hotel007:
.... ke 2. příkladu mně zatím napadlo toto :
↑ Hotel007:
Zdravím,
vzorec k zadání 1. se mi nezdá být v pořádku - odkaz (spoření, 2. vzorec)
2. zadání - čísla jsou po sobě jdoucí (d=1). Je lepší zapisovat tak, že prostřední číslo je x, pak předchozí je (x-d), následující (x+d).
Pokud tvoří geometrickou posloupnost, tak platí:
tak nějak
Pomohlo?
↑ jelena:
1) je to přesně podle vzorce, který jste posílala: Složené úrokování (termínovaný vklad) - úplně to samé máme v tabulkách.
8
In=1200* (1+0,85* --------- )^50
100
2) no, jsem z toho zmatený, ale DÍKY!
↑ Hotel007:
tento vzorec, co uvádiš, je pro jeden vklad - vložím 1200,- a nic víc.
V tabulkách si máš najit vzorec s vkladem na začátku každého období - v mém odkazu až 3. vzorec celkém.
↑ jelena:
1) A pořád mi to nevychází.... ani podle jednoho vzorce... :-( výsledek mi pořád vychází 486751,9 .... má vyjít něco okolo 65 000,--
2) asi by nešlo nějak rozepsat ten druhý příklad, protože tam ten je sice podobný, ale pořád se podle toho řešení nemohu dohrabat výsledků....
↑ Hotel007:
Druhý příklad máš poslaný v mém skrytém příspěvku č.7 :-)
↑ Ivana:
mohla by jsi mi ho prosím zaslat na email: papezt@gmail.com v lepším rozlišení? Mám malej netbook a blbě se mi to čte, moc díky!
+ prosím, vyřešil jste někdo ten příklad 1 ?
To chce mít dostatek borůvkového čaje - aby se přečetlo ↑ toto :.
Zadání 1) máš z Petákové - výsledek je tak, odpovídá to výsledku ve sbírce.
Výsledek, který považuješ za dobrý, patří k jinému zadání z Petákové.
Je to počítáno podle "celkém 3. vzorce" v odkazu (ve članku Spoření je to 2. vzorec).
kolega Hotel007 napsal(a):
2)Máme tři po sobě jdoucí čísla, která tvoří aritmetickou posloupnost a součet jejich druhých mocnin je 126...
Tak to také není v Petákové - má v zadání "Tři čísla tvoří tři po sobě následující členy aritmetické posloupnosti..."
Z takového zadání bych neprohlašovala, že d=1.
Ivaně děkuji za kompletní dořešení.
Jen taková drobnost:
závěr jedné z rovnic je , z toho ovšem není úplně dobře napsat x=2d,
ale a
.
Při dalším dosazování ovšem se používá 2. mocnina, proto ponecháme a dosazujeme rovnou 2. mocninu za 2. mocninu.
Zdravím.