Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nemůžu vůbec přijít na to, jak počítat tento příklad:
Výrobce udává, že průměrná hmotnost masové konzervy je 250 g se směrodatnou odchylkou 10g. O jaké hmotnosti můžeme s pravděpodobností 90 % říct, že když náhodně vybereme jednu konzervu, bude její hmotnost menší než je tato hledaná hmotnost?
↑ Romajzl:
A toto je pro mě také zapeklitý případ, prý je to binomické rozdělení pravděpodobnosti, ale k výpočtu tam postrádám to p.
Ve firmě se 100 zaměstnanci používá každý pátý k platbě u benzínového čerpadla platební kartu, ostatní platí v hotovosti. Jaká je pravděpodobnost, že když náhodně vybereme 3 zaměstnance, budou právě 2 z nich platit za pohonné hmoty v hotovosti?
↑ Romajzl:
Tak na ten druhý příklad jsem asi už přišla. To p si vypočítám - 5 zaměstanců ze sta je 20%, ale nás zajímají ti, co platí v hotovosti, což je 80%, tj. p = 0,8. Je to správně?
↑ Romajzl: jelikož je nadpis "rozdělení n.v.", tak bych asi předpokládal, že ta hmotnost má normální rozdělení. osobně bych si ale takovej předpoklad z prstu vycucat netroufal, jelikož ho neumim nijak podložit, takže bych asi použil čebyševovu nerovnost
↑ Romajzl: "p" se ukrývá ve slovech "každý pátý";)
↑ Stýv:
S tím rozdělením budeš mít asi pravdu. Čebyševova nerovnost mi vůbec nic neříká, ta se k tomu nevztahuje, bereme teď rozdělení náhodných veličin. Zkusila jsem to dosadit do vzorce
ale nemůžu se dostat k žádnému z požadovaných výsledků
Vyberte jednu odpověď
a. 256,45
b. 233,55
c. 265,25
d. 262,82
e. 266,45
Počítám takto:
a vyjde mi x=259, což není dobře.
↑ Stýv:
Já nejsem přebornice na matiku, pouze se snažím najít vzorec, do kterého můžu dosadit. Mám na výběr mezi normálním, stejnoměrným, poissonovým a binomickým rozdělením, někam to musím napsasovat. A jelikož je tam ta směrodatná odchylka, tak tam podle mě může být jen to normální, ale co dál? To Z je transformovaná veličina.
náhodně dosazovat do vzorců a doufat ve správný výsledek - to by opravdu nešlo. je třeba přemýšlet o tom, co a proč dělám.
co víme: hmotnost X má rozdělení N(250,10^2)
co nás zajímá: x takové, že P(X<x)=0,9
kvantily rozdělení N(250,100) bysme v tabulkách hledali marně, takže si musíme rovnici trochu (ekvivalentně) upravit:
víme, že veličina
má rozdělení N(0,1), tedy 

↑ Stýv:
No, tak to je tedy síla. Na to bych nepřišla ani za milion. S žádným Phi jsem se ve skriptech nesetkala. No, myslím, že nám tenhle příklad dala paní profesorka schválně, aby nikdo neměl plný počet bodů. Myslela jsem, že řešení bude jednodušší. Díky moc za ochotu.
↑ Romajzl:
Proč je ta distribuční funkce na -1, a jak jsi došel k tomu číslu 1,28...?
↑ Romajzl:f je nejaká funkcia jedno aká len nech je aspoň na nejakom intervale prostá napr.
Stránky: 1