Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit s tímhle příkladem ? Nějak vůbec nevím jak na to :( Za jakýkoli nástin řešení předem děkuji ;)
Proveďte co nejjemnější analýzu následujících vět, poté znegujte a negovaná tvrzení převeďte opět do přirozeného jazyka:
1. Každý člověk má matku a pouze když je jedináčkem, tak nemá sourozence.
2. Jestliže je některý prvek menší než všechny prvky, pak je tento prvek nejmenším prvkem.
3. Zvíře je predátor tehdy a jen tehdy když loví všechna zvířata.

Vyřeším první příklad, o dalších se pak můžeme bavit:
1)Přepíšeme matematicky
2) Znegujeme (místo obecného kvantifikátoru existenční, místo disjunkcí konjunkce,...)
3)Přepíšeme "lidsky"
Existuje člověk, který nemá matku nebo ani nemá sourozence ani není jedináček.
Napsal jsem to dost rychle, takže to asi nepůjde hned pochopit, ale chtěl bych vědět, co ti na tom dělá větší problém. Jestli ten přepis nebo ta negace.
Zkoušel jsem hledat nějaký zdroj na netu a asi nejblíž byl http://www.math.muni.cz/~pospisil/FILES/Logika.pdf
Pro Kondra, srdecne zdravim :-)
Neni to spis takto?
ale je tam jeste to slovo "pouze" - nema se pouzit ve smyslu "tehdy a jen tehdy"
Ostatne v souvislosti s vyroky - ciste pro pobaveni, dnes se mi podarilo napsat takovy vytvor: -)))
"Pokud vyřazený jedinec má řadně přiřazené kódy pro zařazení do registru vyřazených, bude zařazen do registru, čimž bude vyřazen"
- nebylo to zadné cviceni z logiky, ale cast instrukce. Kdybych to chtela rici cesky, tak by to bylo asi "Kdo chce kam, pomozme mu tam". Slibuji, ze uz nebudu rusit vyklad :-)

Zdravím Jelenu,
== následující řádky textu jsou subjektivním názorem člověka, který češtinu neovládá
Osobně bych ty možné věty se slovem "když" rozdělil do tří skupin:
"když je jedináčkem, tak nemá sourozence" 
"když a pouze když je jedináčkem, tak nemá sourozence" 
"pouze když je jedináčkem, tak nemá sourozence" 
== konec češtiny. Zbytak příspěvku je matematika, tudíž ryze objektivní :)
Co se týče negování, postupujeme podle těchto pravidel
Příklady:
Venku prší a fouká. Negace: Venku neprší nebo nefouká.
Koupím chleba nebo rohlíky. Negace: Nekoupím ani chleba ani rohlíky.
Pokud platí 2<1, neumím počítat. Negace: Platí 2<1 a umím počítat.
Karel přijde právě když přijde Pavel. Negace: Buď přijde Karel a Pavel ne nebo přijde Pavel a Karel ne.
Všichni matematici jsou šílení. Negace: Existuje matematik, který šílený není.
Na otázku smyslu života existuje správná odpověď. Negace: Žádná z možných odpovědí na otázku smyslu života není správná.
Při vyhodnocování postupujeme zvnějšku dovnitř, tedy v případě matek a jedináčků:
Máme vyhodnotit
(pouze jsme napsali symbol negace před to, co máme negovat). Nyní budme upravvat:
Nejprve použijeme pravidlo pro negaci všeobecného kvantifikátoru:
Nyní pravidlo pro negaci konjunkce
A nakonec pravidlo pro negaci implikace
v okamžiku, kdy jsou všechny symboly negace před elementárními výroky a nemůžeme dále upravovat, máme tzv. normální tvar a ten převedeme do přirozeného jazyka.
↑ Kondr:
Zdravim, je mi porad zahadou, proc davas "nemit sourozence" jako predpoklad pro "byt jedinacek" . Neni to naopak - podle zadani?? (rozbor pouziti slova "pouze" se vztahoval k pozadavku provest co nejemnejsi rozbor)

Prostě mám pocit, že spojení "když" odpovídá šipce zleva doprava a "pouze když" šipce zprava doleva a až jejich spojením "když a pouze když" vzniká oboustranná šipka.
2 kondr: díky moc za podrobné vysvětlení jak to je s těma negacema ;) Bohužel jsem se ještě nedostal k tomu, abych zkusil vyřešit ty další příklady. Ale co nejdříve se na to vrhnu a hodím to sem, jestli jsem to vyřešil dobře. Ale zatím strašně moc děkuju za pomoc tobě a samozřejmě taky uživatelce jelena
Ja jsem dostal podobne zadani a taky nevim co stim delat poradil by mi nekdo? Mam vety analyzovat negovat a opet prevedst do prirozeneho jazyka
1. Nutnou podmínkou toho, aby kdokoliv něco viděl, je, aby měl oči, a postačující podmínkou, aby to vidět chtěl.
2. Karel nikdy nikomu nepůjčuje Astora tehdy a jen tehdy, když ho má rad.
3. Postačující podmínkou toho, aby hodnota funkce x + 2 pro přirozená čísla bylo, sude číslo, je neliché x.
ad1) zkousel jsem neco vykutit a dosel sem k vete:
aby všichni "neco videli" (A) pak "maji oči" (B) a zaroven "chteji videt" (C) pak "neco vidi" (A)
-pro vsechna x( B=>A v C=>B)
je to dobre?
ad 2) tam si myslim ze "tehdy a jen tehdy, když" znamena ekvivalenci takze:
nepujcuje <=> ma rad kdyz z toho udelam nonekvivalenci tak bych mel mit negaci ze?
ad3) neliche => sude a negace neliche =>nesude (tohle se mi ale nezda jak muzou byt suda cisla podmnozinou lichych?)
↑ hasan.xxx:
Nemela by byt u te
1) spise:
pro vsechna x(B=>A ^ A=>C)
A je nutnou podminkou pro B, A je postacujici podminkou pro C (nebo-li " C je nutnou podminkou pro A")
2,3) - souhlas

K těm sudým a nelichým:
Zadané tvrzení trochu přeformulujeme: Pro všechna přirozená čísla x platí, že pokud je x neliché, pak je x+2 sudé.
Negace: Existuje přirozené číslo takové, že x je neliché a x+2 není sudé.
Ekvivalentní způsob jak vyjádřit negaci:
Pro přirozená čísla není neliché x postačující podmínkou toho, aby hodnota funkce x + 2 bylo sudé číslo.
Implikace se negováním vždycky změní na konjunkci, viz ↑ Kondr:.
K tomu vidění a nevidění
Pro každého člověka ((něco vidí=>má oči) a (chce něco vidět => něco vidí))
negace:
Existuje člověk, pro kterého ((není pravda že (něco vidí => má oči)) nebo (není pravda že (chce vidět =>něco vidí))), po úpravě
Existuje člověk, který ((něco vidí a nemá oči) nebo (chce vidět a nic nevidí))
Dekuji moc za rady priklady 1 a 3 mam vyreseny ted jeste tu 2ku
"Karel nikdy nikomu nepůjčuje Astora tehdy a jen tehdy, když ho má rad."
zkousel jsem to vyresit a dosel sem k tomuto:
x-Prvek z množiny lidí
y-Čas
A(x)-Půjčit Astora někomu
B(a)-má rád Astora
¬∃x ∧ ∃y(A(x))⇔ B(a)
-neexistuje člověk a zároveň ani doba(cas), kdy by Karel Astora půjčil tahdy a jen tehdy
když ho má rád
mam ten zapis dobre? A jak pak udelat tu negaci?
Zatim diky :) H.
↑ hasan.xxx:
Myslim ze jsi spatne pochopil to "kdyz ho ma rad".Ja myslim ze se to vztahuje k lidem, kterym Karel pujcuje Astrona a ne k Astronovi samotnemu.
Takze:
x-Prvek z množiny lidí
y-Čas
k-Karel
A- znamena pujcit
B -znamena mit rad
A(k,x)-Karel pujcuje Astrona nekomu nekdy
B(k,x)- Karel ma nekoho rad
¬∃x ¬∃y ( (A(k,x,y) ⇔ B(k,x) )
To je muj nazor, ale ruku do ohne za to nedam.Mozna tam jeste nekde chybi ten Astron, ale nevim jak ho tam zakomponovat.

Nejjednodušší způsob, jak znegovat danou větu je tento:
Karel nikdy nikomu nepůjčuje Astora tehdy a jen tehdy, když ho nemá rad.
Priklonil jsem se k Jane86. A nakonec jsem vytvoril toto:
po negaci
∃x∃yA(k,x,y)⊕ B(k,x)
ten zvlastni znak mezi A a B by mela byt negace ekvivalence (takove plus v krouzku).
A slovně:
Karel někdy někomu buď půjčí Astona nebo ho má rád.
EDIT: už mi přišla odpoveď od cvičící, že to mám dobře, takže takhle to má být:
1. Každý člověk má matku a pouze když je jedináčkem, tak nemá sourozence.![kopírovat do textarea $\forall x[\exists y P(x,y) \wedge ( \forall z \neg Q(x,z) \supset R(x))]$](/mathtex/b8/b8f63af0e7108be01df1d9a16c5fa37c.gif)
P = y je matkou x
Q = x má sourozence y
R = být jedináčkem
Negace: ![kopírovat do textarea $\exists x[\forall y \neg P(x,y) \vee ( \forall z \neg Q(x,z) \wedge \neg R(x))]$](/mathtex/a1/a1d7eba504eeb590ae6bc7cb7cacf6b8.gif)
Slovně: Existuje člověk, který nemá matku, nebo nemá sourozence, ani není jedináček.
2. Jestliže je některý prvek menší než všechny prvky, pak je tento prvek nejmenším prvkem.![kopírovat do textarea $\exists x[\forall y P(x,y) \supset Q(x)]$](/mathtex/8f/8f2eaa97c49c09a70a53180e4016f44d.gif)
P = x je menší než y
Q = být nejmenším prvkem
Negace: ![kopírovat do textarea $\forall x [\forall y P(x,y)\wedge \neg Q(x)]$](/mathtex/26/26e2c27a14617625cbb9d7f2efb1eca3.gif)
Slovně: Pro všechny prvky platí, že jsou menší než všechny ostatní prvky a zároveň nejsou nejmenším prvkem.
3. Zvíře je predátor tehdy a jen tehdy když loví všechna zvířata.![kopírovat do textarea $\forall x[P(x)\equiv\forall y Q(x,y)]$](/mathtex/f4/f49b0cfd717cf46e774a794f92c3cd60.gif)
P = být predátor
Q = x loví y
Negace: ![kopírovat do textarea $\exists x [(\neg P(x) \wedge \forall y Q(x,y)) \vee (P(x) \wedge \exists y \neg Q(x,y))]$](/mathtex/84/8487b1e0bf0b1c75c6ada7937bfa5a35.gif)
Slovně: Existuje takové zvíře které není predátorem a loví všechna zvířata, nebo je predátorem a neloví všechna zvířata.
Myslíte, že by to tak mohlo být ?
Cus lidi tak mi muj cvicici napsal za takove reseni neni dostatecne a ze mam jit vice do hloubky.
K prikladu 1 - mi bylo receno
Chceme-li co nejjemnejsi analyzu je treba vyuzivat i predikaty s aritou 2 a vice. Takze rozsirime univerzum z mnoziny lidi na kartezsky soucin mnozin lidi a "neceho". Prvni predikat pak bude A(x,y) ve vyznamu videt(kdo, co).
Universum- Množina lidí x něco
x- lidé (kdokoliv)
y-něco
Něco vidět- A(x,y)
Mít oči – B(x)
Chtít vidět – C(x,y)
C jsem tedy rozsirilo to "neco".
vsechnaX A(x,y)->B(x) ^C(x,y)->A(x,y)
po negaci
existujeX ((A(x,y)^nonB(x)) v (C(x,y)^ nonA(x,y)))
je tak?
Priklad 2
po negaci
∃x∃yA(k,x,y)⊕ B(k,x)
Priklad 3
Universum- Přirozená čísla
A(f(x))-Sudá čísla
B(x)-Neliché čísla
vsechnaX (B(x)->A(f(x)))
po negaci
existujeX(B(x)^nonA(f(x)))
je prirozene cislo neliche a zaroven vysledna hodnota funkce po dosazeni tohoto cisla bude licha
Uz moc netusim co s tim dal delat nejak sem se zasek na jednom bodu :)
↑ beda:
myslím že v té jedničce jsi spíše popsal , že každý má matku a pokud nemá žádného sourozence, pak je jedináčkem. To zadání ale zní trochu jinak - pouze když je jedináčkem, tak nemá sourozence...
∀x[(∃yM(x,y)∧(∀z¬S(x,z))≡J(x))] - nemělo by to být spíše takto?
Chlapi, prosim Vas, myslite, ze by mi nekdo mohl pomoct s timhle:
Proveďte co nejjemnější analýzu následujících vět, poté znegujte a negovaná tvrzení převeďte opět do přirozeného jazyka:
1. Nutnou podmínkou toho, aby trojúhelník byl pravoúhlý je, že platí c = √(2 a^2 + b^2).
2. Pouze ten, kdo má svého potomka, je rodič.
3. Pro každého lezce platí, že není-li v nebezpečí, pak jej někdo jistí.