Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám prosbu, nevím si rady se 2 příklady. Princip chápu, ale nemohu se dopracovat ke správnému výsledku, asi neumím počítat soustavu 4 rovnic o 4 neznámých, vycházej mi samé nesmysly:-(
Zadání: Rozhodněte, zda vektor w je lineární kombinací vektorů a, b, c, d
Př. 1) w = (-6;8;3;-2), a = (0;5;-1;3), b = (1;0;2;0), c = (5;-2;-3;1), d = (-1;2;1;2)
Počítáme to (abych to pochopil:-) pomocí koeficientů c1, c2, c3, c4, (někdo používá např. A,B,C,D) tj.:
c1a + c2b + c3c + c4d = w
dostávám následujcíí 4 soustavy rovnic o 4 neznámých:
c2 + 5c3 - c4 = -6
5c1 - 2c3 + 2c4 = 8
-c1 + 2c2 - 3c3 + c4 = 3
3c1 + c3 + 2c4 = -2
-------------------------------
a nejsem schopnej se dobrat tohoto výsledku: [w = 2a + b - 2c - 3d] tedy c1 = 2, c2 = 1, c3 = -2, c4 = -3
Př. 2) w = (-9;-1;-6;-5), a = (5;3;-2;1), b = (2;0;0;-3), c = (4;1;3;2), d = (6;1;-5;-6)
stejným způsobem jako výše dostáván následující 4 soustavy:
5c1 + 2c2 + 4c3 + 6c4 = -9
3c1 + c3 + c4 = -1
-2c1 + 3c3 - 5c4 = -6
c1 - 3c2 + 2c3 - 6c4 = -5
-------------------------------
zde je výsledek: [w = a + 2b - 3c - d] tedy c1 = 1, c2 = 2, c3 = -3, c4 = -1
Prosím o postup, jak toho výsledku dobrat. Díky moc
Nejsou to 4 soutavy, ale vždy jen jedna soustava (o čtyřech rovnicích).
Soustavy tohoto typu pro větší počet neznámých a rovnic se řeší pomocí Gaussovy eliminační metody.
Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Gaussova_e … %AD_metoda
↑ Rumburak: ano, máš pravdu, jedna soustava 4 rovnic o 4 neznámých, kterou se právě pomocí té Gaussovy metody snažím vyřešit, tj. pod hlavní diagonálou získat nuly, ale jak píšu výše... vychází mi nesmysly a vychází mi tím moc složitá čísla a při tom má být ten výsledek tak jednoduchý... musím dělat někde chybu v tom výpočtu. Když ti pošlu příklad nascanovaný, máš možnost se mi na to podívat a říct, kde jsem udělal chybu? Díky moc Jirka
↑ giorgio_777:
Ahoj, dovolím si odpovědět za Rumburaka. Příklad určitě pošli, někdo se na něj jistě podívá.
↑ giorgio_777:
Ano, dej to do nového příspěvku jako obrázek, podívám se na to. Ale mám možnost se tím zabýbat pouze během dne, nejvýše do 17. hodiny.
Zatím jsem jen zkontroloval, že rovnice v obou úlohách jsou sestaveny správně.
Ještě poznamenám, že označovat naznámé v té soustavě proměnným c1, c2, c3, c4 je poněkud nepraktické, v některých případech
by se to mohlo poplést se souřadnicemi vektoru c, které se obvykle označují stejně. Já bych si tedy vybral značení A,B,C,D , takže
soustava by pak měla pěkný vektorový tvar Aa + Bb + Cc + Dd = w .
Stránky: 1