Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Urci si pro ktere hodnoty parametru ma rovnice vubec smysl, a pote pri ktere(-ych) hodnotach m ma rovnice koren x_1 (nebo i x_2, na to bacha) pravě roven 1. Podle toho, kolik ti vyjde moznosti tu rovnici řeš, a vyjde ti tolik x_2, kolik mas tech moznosti, co parametr muze nabyt :)

↑ da.backer:
Mozna sme si nerozumeli. Samozrejme, ze potrebujes D mit vetsi nez 0, aby vubec rovnice mela nejaky koren (nalezici R). Potom zjisti, ktery parametr vzaty z toho intervalu mu vyjde koren x_1 roven 1. Takovy si nekam zapis, budes potrebovat. Testuj, zda jeste neni mozne nalezt jiny parametr, kdy mu vyjde x_1=1. Pokud zadny takovy neni, pak muze mit rovnice pouze jednu hodnotu parametru, ktera vyhovuje zadani. Prictes parametr tam kam mas a rovnici vyresis (najdes x_2). Pokud jich je vic, resis rovnici pro kazdy parametr, a obor reseni je kazda ta hodnota parametru:)
Já to takhle moc nedokážu pochopit, kdyby to šlo mohl by sem někdo dát postup ? já bych se na to podíval a dle toho bych vědět jak postupovat dále. Mám tu na výpočet X rovnic.
Já jsem to pochopil tak že vypočítám nejdřím D z toho mi v tomto případě vyjde nějaký zlomek, ten zlomek zapíši aby se rovnal 1 a vypočítám parametr, ten si zakreslím na osu x a určím interval ?
↑ da.backer:
Znáš kořenové vlastnosti?

Použiješ je

Z první rovnice 
Dosadíš do druhé

a máš odpověď.
↑ zdenek1:
Kořenové vlastnosti jsem neznal, chápu to až do x_2^2-3x_2=0 jak z toho poznám že x=0 a x=3 ? ( kvadr rovnice jsem snad nikdy nepoužíval proto se ptám tak hloupě, ale jde mi o to se to naučit)
↑ da.backer:
Vytkneš
Součin je nula, když jeden z činitelů je nula. Stačí?
Stránky: 1