Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2010 01:26

Nevim, dál
Zelenáč
Reputace:   

Reziduová věta

Zdravím,
mám menší problém s výpočtem integrálu:
$\int_{-\infty}^{\infty}\frac{x^2}{x^4+6x^2+25}dx$
pomocí reziduové věty.
Nejsem si jist výsledky, které opakovaně dostávám. Singularity jsem určil jako:
$\pm(1\pm2i)$
Reziduum při užití singularity $1+2i$ mi vychází $\frac18-\frac1{16}i$, což po přenásobení $2\pi i$ dává $(\frac{i}{4}+\frac{1}{8})\pi$. Zdá se mi to divné, páč a protože jsem to zkoušel vypočítat několika softwary a ty vyhazují výsledek $\frac{\pi}{4}$.
Potřeboval bych poradit, respektive říct, zdali je to dobře. Pokud ano, tak proč to vychází jinak "rúčo" a jinak pomocí PC? Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Nevim, dál)

#2 22. 04. 2010 07:29

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Reziduová věta

Přes jakou křivku v komplexní rovině integruješ? (Započítal jsi residua ve všech bodech uzavřených do křivky? Řekl bych, že jsi vynechal residuum v bodě -1+2i.)

Nebo používáš při výpočtu rovnou nějakou větu a křivku neřešíš?

#3 22. 04. 2010 08:23 — Editoval Nevim, dál (22. 04. 2010 09:35)

Nevim, dál
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:
S zou křivkou nijak nepracuju. Rovnou použiju větu na výpočet rezidua, nicméně když nad tím tak přemýšlím, popravdě neumím postup, jakým se určuje, kolik z určených singularit do té uzavřené křivky patří a které jsou "mimo" oblast zájmu... Intuitivně mi teď už přijde logické, že když v Gaussově rovině nějakým způsobem najdu půlkruhovou uzavřenou křivku (nevím, jaký je obecný postup, my vždy uzavřenou křivku hledáme ve tvaru půlkruhu se spojnicí "krajních bodů") se středem v počátku a vhodně voleným poloměrem, která obsahuje 1+2i, pak musí obsahovat -1+2i. Zkusím poižít i tu druhou singularitu. Zatím díky.

Tak po tom, co jsem přičetl i druhé reziduum (pro -1+2i vychází stejné, jako vychází pro 1+2i), jsem se dostal k výsledku
$\frac{\pi i}{2}+\frac{\pi}{4}$, až na tu imaginární část je to tedy skoro hotové.
Mohl by existovat nějaký důvod pro to, abych si z výsledku vybral jen reálnou část?

#4 22. 04. 2010 09:47

Rumburak
Reputace:   502 

↑ Nevim, dál:
A $\frac{\pi i}{2}+\frac{\pi}{4}$ je výsledek čeho ?  Pokud integrálu  $\int_{-\infty}^{\infty}\frac{x^2}{x^4+6x^2+25}dx$, tak to nemůže být dobře,
protože intagrál z reálné funkce přes podmnožinu reálné osy nemůže mít imaginární hodnotu.
Nejlepší, myslím, bude, když svůj postup podrobněji popíšeš - pak snad bude možno chybu odhalit.

#5 22. 04. 2010 10:01 — Editoval Nevim, dál (22. 04. 2010 11:07)

Nevim, dál
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:

Singularity:
$x^4+6x^2+25=0 \rightarrow x_{1,2,3,4}=\pm(1\pm2i)$.
Obvod horního kruhu obsahuje dvě z nich, konkrétně $\pm1+2i$. Reziduum počítám dle vztahu $res_{\alpha}\frac{f}{g}=\frac{f(\alpha)}{g'(\alpha)}$, kde $f(z)=z^2$ a $g(z)=z^4+6z^2+25$. Pak po dosazení $\alpha=\pm1+2i$ mi vyjde jako reziduum $\frac{1}{8}-\frac{i}{16}$ (pro obě)- řekl bych, že chybu musím dělat už někde tady při výpočtu, ale za boha nevim kde.

Edit:
Ach jo, opět se experimentálně prokázalo, že když TO ve 3 ráno po 6 hodinách výpočtů nevychází, tak je blbě znaménko. Pro singularitu v $-1+2i$ vyjde $\frac{-1}{8}-\frac{i}{16}$, takže se odečte a sečte, co se má sečíst a odečíst a opravdu vyjde $\frac{\pi}{4}$.

Díky všem za pomoc.

#6 22. 04. 2010 14:02 — Editoval Rumburak (22. 04. 2010 14:07)

Rumburak
Reputace:   502 

↑ Nevim, dál:
Kořeny polynomu $x^4+6x^2+25$ nechť jsou $\alpha = 1 + 2i$$\beta = -1 + 2i$$\gamma = 1 - 2i=-\beta$$\delta = -1 - 2i = -\alpha$ .
Pokud chceme použít "horní" půlkružnnici,  pak nás zajímají opravdu pouze residua $r_{\alpha}$$r_{\beta}$ v bodech $\alpha$$\beta$.
Integrovaná funkce má v těchto bodech jednoduché póly, proto

$r_{\alpha} = \frac {\alpha^2}{(\alpha-\beta)(\alpha-\gamma)(\alpha-\delta)} = \frac{1}{8} - \frac{1}{16}i $  (což je v souladu s Tvým výpočtem),
$r_{\beta} = \frac {\beta^2}{(\beta-\alpha)(\beta-\gamma)(\beta-\delta)} = -\frac{1}{8} - \frac{1}{16}i $  (což mi vyšlo jinak, než Tobě).

Že pro poloměr kružnice blížící se k nekonečnu jde integrál přes  půlkružnici k 0,  se dokáže celkem snadno.

Hledaný integrál by měl podle mne vyjít $2\pi i (r_{\alpha} + r_{\beta}) = 2\pi i ( - \frac{1}{8}i ) =\frac {1}{4}\pi$.

EDIT: Bohužel jsem si nepřečetl Tvůj edit, takže můj příspěvek je už zbytečný.

Zápatí