Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám menší problém s výpočtem integrálu:
pomocí reziduové věty.
Nejsem si jist výsledky, které opakovaně dostávám. Singularity jsem určil jako:
Reziduum při užití singularity
mi vychází
, což po přenásobení
dává
. Zdá se mi to divné, páč a protože jsem to zkoušel vypočítat několika softwary a ty vyhazují výsledek
.
Potřeboval bych poradit, respektive říct, zdali je to dobře. Pokud ano, tak proč to vychází jinak "rúčo" a jinak pomocí PC? Díky

Přes jakou křivku v komplexní rovině integruješ? (Započítal jsi residua ve všech bodech uzavřených do křivky? Řekl bych, že jsi vynechal residuum v bodě -1+2i.)
Nebo používáš při výpočtu rovnou nějakou větu a křivku neřešíš?
↑ BrozekP:
S zou křivkou nijak nepracuju. Rovnou použiju větu na výpočet rezidua, nicméně když nad tím tak přemýšlím, popravdě neumím postup, jakým se určuje, kolik z určených singularit do té uzavřené křivky patří a které jsou "mimo" oblast zájmu... Intuitivně mi teď už přijde logické, že když v Gaussově rovině nějakým způsobem najdu půlkruhovou uzavřenou křivku (nevím, jaký je obecný postup, my vždy uzavřenou křivku hledáme ve tvaru půlkruhu se spojnicí "krajních bodů") se středem v počátku a vhodně voleným poloměrem, která obsahuje 1+2i, pak musí obsahovat -1+2i. Zkusím poižít i tu druhou singularitu. Zatím díky.
Tak po tom, co jsem přičetl i druhé reziduum (pro -1+2i vychází stejné, jako vychází pro 1+2i), jsem se dostal k výsledku
, až na tu imaginární část je to tedy skoro hotové.
Mohl by existovat nějaký důvod pro to, abych si z výsledku vybral jen reálnou část?
↑ Nevim, dál:
A
je výsledek čeho ? Pokud integrálu
, tak to nemůže být dobře,
protože intagrál z reálné funkce přes podmnožinu reálné osy nemůže mít imaginární hodnotu.
Nejlepší, myslím, bude, když svůj postup podrobněji popíšeš - pak snad bude možno chybu odhalit.
↑ Rumburak:
Singularity:
.
Obvod horního kruhu obsahuje dvě z nich, konkrétně
. Reziduum počítám dle vztahu
, kde
a
. Pak po dosazení
mi vyjde jako reziduum
(pro obě)- řekl bych, že chybu musím dělat už někde tady při výpočtu, ale za boha nevim kde.
Edit:
Ach jo, opět se experimentálně prokázalo, že když TO ve 3 ráno po 6 hodinách výpočtů nevychází, tak je blbě znaménko. Pro singularitu v
vyjde
, takže se odečte a sečte, co se má sečíst a odečíst a opravdu vyjde
.
Díky všem za pomoc.
↑ Nevim, dál:
Kořeny polynomu
nechť jsou
,
,
,
.
Pokud chceme použít "horní" půlkružnnici, pak nás zajímají opravdu pouze residua
,
v bodech
,
.
Integrovaná funkce má v těchto bodech jednoduché póly, proto
(což je v souladu s Tvým výpočtem),
(což mi vyšlo jinak, než Tobě).
Že pro poloměr kružnice blížící se k nekonečnu jde integrál přes půlkružnici k 0, se dokáže celkem snadno.
Hledaný integrál by měl podle mne vyjít
.
EDIT: Bohužel jsem si nepřečetl Tvůj edit, takže můj příspěvek je už zbytečný.