Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nějak jsem se zasekla v příkladu, kdy mám obecně odvodit vzorec pro objem komolého kuželu užitím určitého integrálu. Je mi jasné, že mám počítat objem křivky rotující kolem osy x, ale nějak nemůžu dojít na žádný způsob, jak by mi vzorec vycházel.
Díky za jakoukoliv radu. :)
nejdřív si ujasni, jaký útvar bude rotovat.
Zde jsem si dovolil takový malý obrázek.
Jak je na něm vidět (samozřejmě si rotující útvar můžeš dát i obráceně), budeš rotovat přímku, meze - spodní = 0, horní rovna výšce v. Rovnici přímky získáš buď z bodů R, A (obecnou) nebo (tak bych to udělal já) pomocí úhlů:
- z pravoúhlého trojúhelníku RBA užitím goniom. fcí získáš úhel BAR -> odečteš-li jej od 180° získáš úhel
, pro nějž platí: 
- rovnice přímky tedy bude: 
stačí tedy integrovat: 
snad :)
dál zkus pokračovat sama..
edit: po výtce níže doplňuji ještě výpočet objemu (za pomocí daného integrálu): 
Jen pro pořádek: nepočítáme "objem křivky", ale objem komolého kužele.
Zadáme si, že R, r budou poloměry podstav (R > r > 0) , v > 0 bude výška tělesa (vzdálenost podstav).
Úvodní úvaha je správná, kuželovou plochu si představíme jako plošnou dráhu křivky rotující okolo osy x.
Co to bude za křivku a jakou bude mít rovnici ?
Čím budou určeny podstavy kužele (je zřejmé, že jsou kolmé k ose x) ?
Obě otázky je třeba zodpovědět tak, aby bylo dodrženo naše zadání. Pak už se jen dosadí do příslušného vzorce.
EDIT: Ale nepočítá se integrál
od Doxxíka - tím se se počítá obsah vybarveného lichoběžníka).
Zdravím vás, příspěvek od Doxxika je velmi názorny, děkuji.
Ještě navazuji na poznámku váženého kolegy Rumburaka: vzorec pro využití určitého integralu pro výpočet objemu při rotaci plochy kolem osy x:
- kopírováno odsud.
Bylo by dobré překontrolovat celý postup, ať není nějaká nesrovnalost. V pořádku?
↑ zdenek1:Zdravím. A jak by se dal vzorec odvodit pomocí válcových (cylindrických) souřadnic?
Vím, že pro komolý kužel by to bylo takto
respektive, pokud by byl špičkou dolů, pak úprava
+ jakobián 
A výsledný trojný integrál by vypadal buďto
respektive
ALE, jak by trojný integrál vypadal pro komolý kužel??? Děkuji
↑ Choosen:
No.
Reaguješ na dotaz spred šiestich rokov ktorý je naviac uzavretý.
Skús úlohu zadať samostatne, skôr si ju niekto a aj zdenek1 všimne.
A v texe si mal navyše zátvorku (asi)...
Stránky: 1