Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
máme za úkol rozhodnout, zda zadaná fce je přímka, parabola, hyperbola, exponenciala
1) přímku poznám
2) parabolu označím, pokud vidím kvadratickou funkci
3) hyperbolu označím, pokud vidím lineárně lomenou fci
4) exponencielu - pokud vidim e^x
doplnite mě ještě, jako mohu lépe poznat typy grafu? Děkuji.
Zdravím vás,
jelikož kolegyňka jannie přispívá do témat VŠ, tak bych si troufla uvést i příklad funkce, kde sice jsou dokonce 2 kvadratické, ale po úpravě z toho je něco jiného (v odkazovaném tématu jsme ovšem úpravu neřešili, i tak byl to dosti náročný problém). Také je potřeba uvažovat, že úprava obvykle nebyvá ekvivalentní, proto je nutné dohlednout, jak úprava ovlivní def. obor apod.
Nebo funkce
není funkce exponenciální.
Je možné, že jannie má daleko hezčí příklady funkcí, u kterých se vyžaduje úprava - děkuji, pokud některá zde bude umístěna.
↑ zdenek1:
To už vyhovuje tomu co napsala ↑ jannie: v prvním příspěvku:
jannie napsal(a):
3) hyperbolu označím, pokud vidím lineárně lomenou fci
↑ zdenek1:
Ano, není to lineárně lomená funkce, ale je v ní obsažena (takže ji vidím). Netvrdím že to je korektní zdůvodnění, narazí to například u funkce
kdy by to musela být parabola i hyperbola.
Pro kolegy Wottona a Zdeňka - nemám v plánu přerušovat vaši odbornou debatu.
Já z toho všeho vyvodim jen - pokud kolegyňka sem umístí nějaké příklady funkcí, co má v zadání, včetně originálního textu zadání - tak to velmi usnadní celé rozhodování. Kolegyňce děkuji za námahu.
↑ jelena:
Omlouvám se za prodlevu.
Zadání je:
Určete, zda grafem funkce je parabola, hyperbola či exponenciála, přičemž to nemusí být ani jedno.
Byl zde například příklad :) ...
f(x)= x^2 +5*sqrt(x) - // sqrt - odmocnina . označila jsem parabolu a bylo to špatně
nebo f(x)= x^2 + 3* abs(x) //abs - absolutní hodnota . taktéž jsem označila parabolu, opět špatně
nebo 7*cosh(x) také není parabola...
↑ jannie:
Zdravím a děkuji za upořesnění.
Je to tak - parabola má být jednoznačně zapsána jak analytický, tak i tomu odpovídajícím grafem. Pokud je zápisem paraboly je taková forma:
, nebo tak, jak je parabola definována v analytice.
Případně (ale to nejsem úplně jistá)
,
tak z těch zápisů, jak uvádiš, parabolu nevyrobíme. V obou případech půjde o součet paraboly s takovou funkci, která výsledek zcela přemění. Pokud by bylo násobení "paraboly" konstantou, součet s lineární (to je myslím všechno - kolegové?), tak zůstává parabola, ale jinak ne.
jannie napsal(a):
7*cosh(x) také není parabola...
tvrdá realita, co se dá dělat, ale můžeme potěšit našeho obdivuhodného Mariana, že taková funkce se vyskytla v tématech SŠ.
Je možné, že od kolegů se dostane více srozumitelného zdůvodnění (to je tak psano od sousedovic stodoly - kde je má pohadková zima?...)