Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám za úkol vyšetřit průběh funkce, už to mám, ale nejsou mi jasné některé věci.
Jedná se o funkcu sinx/(2-cosx)
1. předpokládám, že když sin i cos mají periodu 2kpí, má i celá funkce takovou periodu?
2. jestli to chápu dobře, u téhle funkce neexistují limity v nekonečnu, tedy funkce nemá ani žádné asymptoty, je to tak?
3. Nulové body druhé derivace, ty mi vyjdou cosx=-1, tedy nulové body budou pí+2kpí? To je asi dobře, ale druhý nulový bod mi vyjde sinx=0, takže x=0+kpí? Jde mi o tu periodu, jestli je dobře, že i když funkce sinus má periodu 2kpí, tak u nulového bodu bude jen kpí?
A ještě doplním:
Skutečnost, že periodická funkce f mající nejmenší svojí periodou p splňuje rovnici f(x) = f(y) pro dvě hodnoty x, y takové,
že 0 < |x - y| < p, není s výrokem o nejmenší periodě oné funkce nijak v rozporu. Například sama funkce sinus má nejmenší
periodu 2pi a přesto sin 0 = sin pi = 0 . Další takové body x,y pro funkci sinus získáme z identity sin (pi - x) = sin x.