Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 04. 2010 08:24

kolemjdouci
Zelenáč
Reputace:   

Průběh funkce

Mám za úkol vyšetřit průběh funkce, už to mám, ale nejsou mi jasné některé věci.
Jedná se o funkcu sinx/(2-cosx)
1. předpokládám, že když sin i cos mají periodu 2kpí, má i celá funkce takovou periodu?
2. jestli to chápu dobře, u téhle funkce neexistují limity v nekonečnu, tedy funkce nemá ani žádné asymptoty, je to tak?
3. Nulové body druhé derivace, ty mi vyjdou cosx=-1, tedy nulové body budou pí+2kpí? To je asi dobře, ale druhý nulový bod mi vyjde sinx=0, takže x=0+kpí? Jde mi o tu periodu, jestli je dobře, že i když funkce sinus má periodu 2kpí, tak u nulového bodu bude jen kpí?

• (téma jako vyřešené označil(a) kolemjdouci)

#2 27. 04. 2010 09:32

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Průběh funkce

vše správně. jen pozor na to, že v jistých speciálních případech může fce složená z p-periodických fcí mít periodu menší než p, např. tg(x)=sin(x)/cos(x) má periodu poloviční

#3 27. 04. 2010 10:02 — Editoval Rumburak (27. 04. 2010 10:05)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

A ještě doplním:

Skutečnost, že periodická funkce f mající nejmenší svojí periodou p  splňuje rovnici  f(x) = f(y) pro dvě hodnoty  x, y takové,
že 0 < |x - y| < p,  není s výrokem o nejmenší periodě oné funkce nijak v rozporu.  Například sama funkce sinus má nejmenší
periodu 2pi  a přesto sin 0 = sin pi  = 0 . Další takové body x,y pro funkci sinus získáme z identity  sin (pi - x) = sin x.

#4 27. 04. 2010 11:46

kolemjdouci
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc.

Zápatí