Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 04. 2010 16:08

míša14
Zelenáč
Reputace:   

Deskriptíva

Prosím mohli byste mi poradit? V MP mám jehlan s podstavou 12-ti úhelníku (tvar +- srdíčka). Podstava stojí v půdorysně. Z tohoto jehlanu jsem udělala komolý - řez jsem vedla rovinou kolmou na nárysnu - tedy:v náryse je přímka (není rovnoběžná ani kolmá na osu x; přímka je ve skut. velikosti), v půdoryse je zkomolené srdíčko (není ve skut. velikosti). Teď chci udělat síť, ale vůbec nemůžu přijít na délku hran od podstavy k řezu. Mám jen skutečnou velikost celých hran-od podstavy k vrcholu. Zkomolené srdíčko(to, co vzniklo řezem) jsem otočila kolem půdorysné stopy(kolmá)-mělo by tedy být ve skutečné velikosti. Hrany od podstavy k řezu jsem sklápěla, ale potom na síti mi to nevyšlo vzhledem k vzdálenostem skutečné velikosti toho srdíčka. Potom jsem zkusila otočit úsečky,co vedou od řezu k vrcholu tak, aby byly ve skutečné velikosti, ale ani to mi potom na síti nevyšlo. Nemáte někdo nějaký nápad, jak to vyřešit?

• (téma jako vyřešené označil(a) míša14)

#2 30. 04. 2010 16:41

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Deskriptíva

jak poznáš, že "to na síti nevyšlo"? jak vlastně kreslíš ty boční stěny, když znáš jenom délky čtyř stran (které ještě čtyřúhelník jednoznačně neurčují)?

#3 30. 04. 2010 20:46

míša14
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv: Ještě na výkrese získam otáčením skutečný velikosti hran až k vrcholu, pomocí těch udělam síť celýho jehlanu (tam už jsou jednoznačně daný trojúhelníky). Na těch pak odměřuju ty sklopený úsečky - a když to nanesu, zjistim, že vzdálenost dvou sousedních bodů řezu není stejná jako je vzdálenost těch samých bodů na tom sklopenym srdíčku (co vyšlo řezem).

#4 30. 04. 2010 22:31

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

nj, jasný... už je to pár let...
teoreticky na tom postupu nevidim žádnou chybu. pokud jsou ty rozdíly v řádu milimetrů, tipoval bych to na nepřesnost při rýsování (některý úlohy jsou na to dost náchylný); pokud je to horší, tak možná nějaká systémová chyba při implementaci toho postupu co píšeš...

#5 01. 05. 2010 18:47

míša14
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:Je to pár milimetrů - ale když chci ten model opravdu sestavit, je to docela průser:D No ještě uvidim, co s tim...Tak moc díky.

Zápatí