Prosím mohli byste mi poradit? V MP mám jehlan s podstavou 12-ti úhelníku (tvar +- srdíčka). Podstava stojí v půdorysně. Z tohoto jehlanu jsem udělala komolý - řez jsem vedla rovinou kolmou na nárysnu - tedy:v náryse je přímka (není rovnoběžná ani kolmá na osu x; přímka je ve skut. velikosti), v půdoryse je zkomolené srdíčko (není ve skut. velikosti). Teď chci udělat síť, ale vůbec nemůžu přijít na délku hran od podstavy k řezu. Mám jen skutečnou velikost celých hran-od podstavy k vrcholu. Zkomolené srdíčko(to, co vzniklo řezem) jsem otočila kolem půdorysné stopy(kolmá)-mělo by tedy být ve skutečné velikosti. Hrany od podstavy k řezu jsem sklápěla, ale potom na síti mi to nevyšlo vzhledem k vzdálenostem skutečné velikosti toho srdíčka. Potom jsem zkusila otočit úsečky,co vedou od řezu k vrcholu tak, aby byly ve skutečné velikosti, ale ani to mi potom na síti nevyšlo. Nemáte někdo nějaký nápad, jak to vyřešit?
↑ Stýv: Ještě na výkrese získam otáčením skutečný velikosti hran až k vrcholu, pomocí těch udělam síť celýho jehlanu (tam už jsou jednoznačně daný trojúhelníky). Na těch pak odměřuju ty sklopený úsečky - a když to nanesu, zjistim, že vzdálenost dvou sousedních bodů řezu není stejná jako je vzdálenost těch samých bodů na tom sklopenym srdíčku (co vyšlo řezem).
nj, jasný... už je to pár let...
teoreticky na tom postupu nevidim žádnou chybu. pokud jsou ty rozdíly v řádu milimetrů, tipoval bych to na nepřesnost při rýsování (některý úlohy jsou na to dost náchylný); pokud je to horší, tak možná nějaká systémová chyba při implementaci toho postupu co píšeš...