Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím vás dostal jsem příklad který mám vypočítat a vůbec nevím jak na to. Poraďte mi prosím. Mělo by se to počítat derivacemi.
Zadání:
1. Mezi všemi okny daného obvodu a, která mají tvar sjednocení obdelníku a průniku a půlkruhu sjednoceného nad jednou jeho stranou, vyberte to které má největší obsah.
2. Do elipsy o délkách poloos 1 a 2 vepište obdélník největšího obsahu ( určete délku jeho stran).
3. Do kružnice o průměru R vepište rovnoměrný trojůhelník s maximálním obsahem (určete jeho výšku).
↑ pokus123:
Kolega bude asi od informatiků - proto se pokusím opět přibližit význam jedinečnosti kličových slov.
Už jsem vypravela, že nevadí, že nederivujete, ale že se ani nepokusite o nějaký vstupní krok do zadaných problémů. Tak se pokus tento můj názor změnit, děkuji. Ať se vede.
↑ pokus123:
děkuji za zprávu. Pokud kličová slova nepomohla, tak sem, prosím, svůj obrázek umístí, může se to rozumně prodiskutovat, pokud je zájem.
↑ pokus123:
1) obsah půlkruhu je jinak: celý kruh je
, r=a/2, obsah půlkruhu je...,
2) zvolíme si první obrázek. Obvod celého útvaru je zadán, označíme ho třeba O a sestavíme si vzorec pro obvod útvaru.
Pro pořádek - v jednom z odkazu, který se měl vyhledat na kličové slovo, mi bylo vysvětleno, že se bere pouze obvod celého okna, bez příčky pod obloukem. OK?
↑ pokus123:
ano, teď považuješ obvod za parametr (nějaké číslo), stranu a označ jako x a vyjádří b ze vztahu pro obvod.
b=...
↑ jelena:
Zdravím:-)
Dospěl jsem k tomuto:
Bohužel jsem k tomu použil derivování -na hledání maxima.
PS:
Máte trochu zmatek ve značení, protože v původním zadání je a obvod celého okna.
Vy máte jednu stranu obdélníku značenu také a
Kdybychom označili:
x,y -délky stran obdélníku a x - průměr okna pak by to bylo:
↑ Chrpa:
Zdravím a děkuji za upozornění :-)
↑ Chrpa:
ve výsledku se shodujeme, ovšem bylo by vhodné ukázat i použití prostředků ZŠ:
máme kvadratickou funkci:
, jak se stanovuje vrchol bez použití derivace? Děkuji.
------------------------------------------------------------
OT:
1) do budoucna bych doporučovala označovat hodnotu obvodu písmenem p,
2) pojednání o poskytování kompletních řešení bylo zde.