Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chápu vektorový součin, ale nemůžu se dopočítat výsledku. Možná je chyba v učebnici? a=(3;1;2), b=(-1;1,0). Počítám pomocí determinantu a vychází mi c=(-2;2;-4), ovšem učebnice říká c=(-2;-2;-4). Kdo má pravdu? Díky!
↑ hesperis: Podle mě je správný výsledek (-2, -2, 4). Zkus se podívat sem http://cs.wikipedia.org/wiki/Vektorov%C3%BD_sou%C4%8Din a spočítat to podle toho.
↑ hesperis:
podla vsetkeho ti vysiel dobry determinant...len ten druhy vysledok ma opacne znamienko tak skusim poradit so vzorcekom
vidis chybu? :)
znamena determinant
↑ martanko: Já bych řekl, že je i u třetí souřadnice špatné znaménko. Má být -4. Nebo se pletu?
↑ martanko: Jo samozřejmě 4. V mém prvním příspěvku tu 4 mám, nevím proč jsem teď psal -4. Omlouvám se.
EDIT: hesperis má v obou výsledcích -4, ty si reagoval na to, že jen v druhém příspěvku má opačné znaménko, což si myslel vzhledem k determinantu, já to pochopil vzhledem k onomu výsledku. Prostě jsem reagoval moc rychle, špatně jsem si to přečetl.
↑ septolet:
preto som to tak rozpisal lebo som si nebol isty tym minusom teraz je to uz snad jasne :)