Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 05. 2010 19:35 — Editoval ksimca (03. 05. 2010 19:37)

ksimca
Reputace:   

Analytická geometrie Parabola v rovinně

.

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 03. 05. 2010 19:38

ksimca
Reputace:   

Re: Analytická geometrie Parabola v rovinně

http://forum.matweb.cz/upload/1272908269-img011.jpg prosím poradte jak na to?

#3 03. 05. 2010 20:01 — Editoval jarrro (03. 05. 2010 20:46)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

1)ohnisko tej paraboly je [0;3] teda $\sqrt{x^2+\left(y-3\right)^2}=y+3\nl\vdots\nly=\frac{x^2}{12}$
2) vrchol paraboly je [0;0] teda ohnisko bude bod [a;0] a priamka x=-a teda musi platit
$\sqrt{\left(x-a\right)^2+\left(\sqrt{-4x}\right)^2}=x+a\nl\vdots\nl\left(4a+4\right)x=0\nla=-1$
3)taká parabola má rovnicu $y=ax^2$dosadenim suradnic ti vyjde a
4)taká parabola má rovnicu$\left(y+1\right)^2=a\left(x+3\right)$zase dosadenim zistit a
5)doplniť na štvorce a kresliť
6)dosaď y z priamky do y z paraboly a skúmaj kedy má vzniknutá kvadratická rovnica potrebný počet reálnych koreňov
7) resp. 8)9)tá parabola má rovnicu$x=ay^2+by+c$resp.$y=ax^2+bx+c$dosadením získaš sústavu troch rovníc s tromi neznámymi a vyriešiš ju
10) dosadiť y z priamky do paraboly a pozireť sa koľko to má reálnych koreňov

MATH IS THE BEST!!!

#4 03. 05. 2010 20:11 — Editoval frank_horrigan (03. 05. 2010 20:12)

frank_horrigan
Reputace:   31 

↑ ksimca:

Jsem nucen upozornit na zdejší místní PRAVDILA, zejména na body 2 a 4. Myslím, že už je to dávno přes čáru....

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#5 03. 05. 2010 20:26 — Editoval ksimca (03. 05. 2010 20:27)

ksimca
Reputace:   

výsledky mám, klidně je mohu nakopírovat, jen potřebuji vysvětlit postup.. jsou to opakovací temata k maturitě.. mám tech listů 50.. opravdu jen potřebuji vysvětlit postup... za 3 týdny maturuji:(

#6 03. 05. 2010 20:29

jarrro
Web

↑ ksimca:ale nie sú to ťažké úlohy

MATH IS THE BEST!!!

#7 03. 05. 2010 20:32

ksimca
Reputace:   

vššechny se točí jen na obecném vzorečku paraboly? (x-m)2=+- 4p(y-n)

#8 03. 05. 2010 20:33

jarrro
Web

áno ja si to vždy načrtnem a vidím čo mám robiť skús aj kresliť to pomáha

MATH IS THE BEST!!!

#9 03. 05. 2010 20:48 — Editoval frank_horrigan (03. 05. 2010 20:50)

frank_horrigan
Reputace:   31 

Milá kolegyne,
nechci být nepříjemny (naopak, v drtivé vetsině případů bývám přívětivý, ochotný a milý), ovšem: zdejsi forum funguje uz nekolik let, existuji tady jasna a závazná pravidla, která nutno dodržovat, jinak by tady vznikla anarchie a bordel, coz nechceme. Tohle je jenom přátelsky míněná rada, až nekomu z moderátorů rupnou nervy, budou nas**ný a nepříjemný (čemuž se ani nebudu divit). Tvá komplexní čísla - ano, pomohli sme ti s kolegou jarro-em jak jsme uměli, i přes to, že krásný výklad této problematiky existuje i na zdejším webu (odkazoval jsem též na něj), přičemž jsem neřekl nic nového, jenom jsem svými slovy popsal dávno uvedené (a docela srozumitelné). Toto fórum opravdu nemuze nahrazovat výklad ve škole. Navíc, jde-li o opakování k maturite, přece jsi chodila do školy 4 roky, každý den, nebo se mýlím??? A z tech 4 let přece musí zůstat nějaké poznámky, zápisky, řešené trénovací příklady, atd...

Víš, ideální stav nastává tehdy: Ahoj, mám tady příklad, ze kterým nevím hnout: ...... Zkusila jsem tohle, blbe, tohleto, taky blbe, uz mi dosly nápady. Vysledek (pokud ho znáš) má vyjít ten a ten. Poradíte co dělám blbě?

Jako ok, učíš se k maturite, pro to mám pochopení, ale především potrebujes VLASTNÍ hlavu a vlastní nápady - a dát si vlastní práci se čtením a googlením, pochybuju, že školství tak zdegenerovalo, že u maturit jsou povolené laptopy s online připojením :). Aspon já fungoval tak, že kdyz jsem si na neco prisel sám, v ty hlavě jsem to udržel, kdyz mi nekdo řekl, jak to mám dělat, druhy den jsem nevedel nic...

Myslím, že když zapojíš trochu vlastní iniciativy, uděláš pro sebe nejlíp (tím nechci říct, že nepomůžeme, ale tímhle způsobem (aspon za sebe) pomáhat nehodlám :)

Jsem se nejak rozepsal, doufám, že je k pochopení, co jsem tím chtěl říct :)

EDIT: jinak, také existují placené i neplacené (přítel, kamarádi, známí) služby, které tě na maturitu rádi připraví :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#10 03. 05. 2010 21:00

ksimca
Reputace:   

mě tento zpusob maximalne vyhovuje... bohuzel jsem se snazila ve svem okoli nekoho najit, toto bylo me posledni reseni.. jeste jednou se omlouvam ale opravdu mi tento zpusob vyhovuje a nejvice pomaha

Zápatí