Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2010 10:24

Fejtik
Zelenáč
Reputace:   

Taylorův polynom

Nazdárek,
potřeboval bych pomoc...

Mám rovnici F(x,y)=x^2 + y^3 - xy -3 = 0, prvně jsem měl určit jestli je implicitně určena funkce y = f(x) v okolí nějakého bodu (v pohodě) ale teď jsem se trošku zasekl a nevím co dál... Mám určit Taylorův polynom 2. stupně funkce y=f(x) se středem v bodě x0=2... trošku jsem z toho jelen...

Nevěděl by někdo?

#2 06. 05. 2010 10:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Taylorův polynom

prostě spočítáš derivace y podle x a dosadíš do vzorce pro taylora... akorát ty derivace počítáš z implicitně daný fce, ale to by neměl být problém

#3 06. 05. 2010 11:17 — Editoval Rumburak (06. 05. 2010 11:24)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Taylorův polynom

K určení Tayl. polynomu 2. stupně v bodě a = 2 pro funkci f  potřebuji znát hodnoty  f(a),   f ' (a),   f ' ' (a),   které dosadím do příslušného vzorce.

Je-li rovnicí  F(x,y)=x^2 + y^3 - xy -3 = 0 definována v okolí bodu x = a  implicitní funkce f ,  pak vyřešením rovnice  F(a,y) = 0  pro neznámou y
obdržíme f(a) = y.

Jestliže z rovnice 

(1)              $F(x, f(x)) = 0$ 

umíme funkci f určit  pro každé x z jejího def. oboru, potom tak učiníme a dvojím zderivováním získáme  potřebné.

Jestliže předchozí variantu neumíme realizovat, potom rovnici  (1) zderivujeme dle  x , čímž  dostaneme

(2)   $\frac {\partial F}{\partial x}(x, f(x)) \,+\,f'(x)\cdot \frac {\partial F}{\partial y}(x, f(x)) \,=\,0$,

z této rovnice pak vyjádříme  f ' (x)  a dosadíme x = a (využijeme faktu, že f(a) už známe).

Derivováním rovnice (2) pak získáme rovnici pro vyjádření  f ' ' (x)  a výpořet pro x = a  .

Je to bohužel poněkud pracné  :-( .

Zápatí