Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2010 10:24

Fejtik
Zelenáč
Reputace:   

Taylorův polynom

Nazdárek,
potřeboval bych pomoc...

Mám rovnici F(x,y)=x^2 + y^3 - xy -3 = 0, prvně jsem měl určit jestli je implicitně určena funkce y = f(x) v okolí nějakého bodu (v pohodě) ale teď jsem se trošku zasekl a nevím co dál... Mám určit Taylorův polynom 2. stupně funkce y=f(x) se středem v bodě x0=2... trošku jsem z toho jelen...

Nevěděl by někdo?

#2 06. 05. 2010 10:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Taylorův polynom

prostě spočítáš derivace y podle x a dosadíš do vzorce pro taylora... akorát ty derivace počítáš z implicitně daný fce, ale to by neměl být problém

#3 06. 05. 2010 11:17 — Editoval Rumburak (06. 05. 2010 11:24)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Taylorův polynom

K určení Tayl. polynomu 2. stupně v bodě a = 2 pro funkci f  potřebuji znát hodnoty  f(a),   f ' (a),   f ' ' (a),   které dosadím do příslušného vzorce.

Je-li rovnicí  F(x,y)=x^2 + y^3 - xy -3 = 0 definována v okolí bodu x = a  implicitní funkce f ,  pak vyřešením rovnice  F(a,y) = 0  pro neznámou y
obdržíme f(a) = y.

Jestliže z rovnice 

(1)              $F(x, f(x)) = 0$ 

umíme funkci f určit  pro každé x z jejího def. oboru, potom tak učiníme a dvojím zderivováním získáme  potřebné.

Jestliže předchozí variantu neumíme realizovat, potom rovnici  (1) zderivujeme dle  x , čímž  dostaneme

(2)   $\frac {\partial F}{\partial x}(x, f(x)) \,+\,f'(x)\cdot \frac {\partial F}{\partial y}(x, f(x)) \,=\,0$,

z této rovnice pak vyjádříme  f ' (x)  a dosadíme x = a (využijeme faktu, že f(a) už známe).

Derivováním rovnice (2) pak získáme rovnici pro vyjádření  f ' ' (x)  a výpořet pro x = a  .

Je to bohužel poněkud pracné  :-( .

Zápatí