Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nazdárek,
potřeboval bych pomoc...
Mám rovnici F(x,y)=x^2 + y^3 - xy -3 = 0, prvně jsem měl určit jestli je implicitně určena funkce y = f(x) v okolí nějakého bodu (v pohodě) ale teď jsem se trošku zasekl a nevím co dál... Mám určit Taylorův polynom 2. stupně funkce y=f(x) se středem v bodě x0=2... trošku jsem z toho jelen...
Nevěděl by někdo?
K určení Tayl. polynomu 2. stupně v bodě a = 2 pro funkci f potřebuji znát hodnoty f(a), f ' (a), f ' ' (a), které dosadím do příslušného vzorce.
Je-li rovnicí F(x,y)=x^2 + y^3 - xy -3 = 0 definována v okolí bodu x = a implicitní funkce f , pak vyřešením rovnice F(a,y) = 0 pro neznámou y
obdržíme f(a) = y.
Jestliže z rovnice
(1)
umíme funkci f určit pro každé x z jejího def. oboru, potom tak učiníme a dvojím zderivováním získáme potřebné.
Jestliže předchozí variantu neumíme realizovat, potom rovnici (1) zderivujeme dle x , čímž dostaneme
(2)
,
z této rovnice pak vyjádříme f ' (x) a dosadíme x = a (využijeme faktu, že f(a) už známe).
Derivováním rovnice (2) pak získáme rovnici pro vyjádření f ' ' (x) a výpořet pro x = a .
Je to bohužel poněkud pracné :-( .