Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdarec, mám problém s těmahle dvěma příkladama. Jak na ně ? ten první jsem nepočítal, nevím jak na něj ale bude to asi jednoduché a ten druhej mi prostě nejde spočítat aby to vyšlo 9 jak je ve výsledku. Stačí mi postup kolik vyjde q
Chrpa napsal(a):
Dobrý dík, jsem vůl. jsem místo 1/9 * 1/3 udělal jako 9na 3 :D v hlavě. ted už je to ok :)
zadání zní určete -> určuji, že je to posloupnost klesající (na celém intervalu), shora omezená (první člen
), konvergující k
(protože: (něco strašně velkýho + 1) / (něco strašně velkýho) je skoro 1)
le asi to není to, co chceš slyšet (vidět) ...
no, tak podle mě stačí zkušebně dosadit pár čísel a sledovat, co se děje se členy posloupnosti
když do a) dosadíme 1, tak nám vyjde první člen roven 2
druhý člen 3/2
třetí 4/3
a třeba stý 101/100
takže posloupnoust je zdola omezená 1 a shora omezená 2 a klesající; stejný příklad jsem zrovna našla v sešitě
↑ da.backer: Je
vetsi/mensi/rovno
? Nekolik clenu si vypocitej a porovnej je.
↑ septolet:
Zdravím,
raděj bych to dokazovala obecně pro každé n (tedy sestavit předpis pro
, pro
) a dokazovat tak, jak doporučuje kolega ↑ jarrro:.
Může být? Děkuji.
případně teorie
↑ jelena: Ano, bylo by to určitě lepší. Tady jsem to dosazování navrhnul proto, že mi přijde, že u této posloupnosti (
) je hned viděť, že je klesající.
Jinak obecně by se to tedy řešilo:

Dalo by se to tedy takto řešit? A pokud to dobře chápu, tak předem nevíme, zdali bude platit (pokud to tedy hned nevidíme z předpisu posloupnosti jako v tomto případě, ale to je jen takové taky-řešení)
či
, takže vlastně řešíme dvě nerovnice?
Děkuji.
↑ septolet:
používám spíš variantu: rozdíl "nasledující - předchozí" členy v obecném zápisu a porovnávám výsledek s nulou. Nebo u některých typů posloupností se hodí používat podíl "nasledující/předchozí" a porovnávat výsledek s 1.
To je asi zjednodušena varianta dostačující pro SŠ. Korektní by to mohl vysvětlit někdo z opravdových matematických autorit, já bych se do toho nepouštěla.
Že nemůžeme spolehat na první členy, stačí si predstavit posloupnost s členy dle předpisu
, volila jsem příklad s ohledem na doporučení milého kolegy.