Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych poradit: Pravidelný komolý čtvřboký jehlan má podstavné hrany délek 6 cm a 4 cm. Boční hrana svírá s rovinou podstavy úhel
. Vypočtěte povrch a objem komolého jehlanu.
Pomocí
jsem vypočítal stěnovou výšku= 1,732, pokud jsem tedy počítal správně, že přilehlá odvěsna je
. Děkuji všem.
Zdravím,
přílehlá odvesná (lichoběžník v řezu, po vyjmutí obdélníku zůstává 2 trojuhelníky v řezu, předpokladám) je vypočtena v pořádku. Ale přes tg(alfa) se vypočte tělesová výška. Stěnová výška (v trojuhelníku tvoří přeponu) se vypočte přes cos(alfa).
Je to tak? Děkuji.
↑ jelena:↑ Ivana: Díky vám oběma, ale mně nesouhlasí výsledek. Dosadil jsem do vzorce:
a vyšlo mně
zatímco ve výsledku je
což vynásobeno je
. A objem to stejné: vyšlo mně
a výsledek má být
, což se rovná
. Proto jsem se ptal, jak to je, když v objemu bych měl mít
, což je
místo
. Tak nevím, jestli se špatně dívám nebo jsem magor.
↑ Cheop:
Zdravím,
všechno je v pořádku a souhlasí (snad :-) Já totiž v pondělí učím věčer ruštinu na jazykovce a zřejmě jsem měla "přepnuto" - v ruštině je грань = boční stěna. Kolegovi se moc omlouvám za zmatky. Pokud by byl ještě problém s výpočtem, tak bych doplnila v pozdějších hodinách (ale věřím, že nebude potřeba).
↑ Cheop: Díky za výpočet, ale já stejně nepřijdu na to, jak se vypočítá
, abych mohl vypočítat povrch. takže Vás, ↑ jelena: zklamu. Jste tak chytrá, že je mně stydno, že se kvůli mně omlouváte, protože jsem Vás na to navedl svým výpočtem. Díky moc.
(Ten výsledek je opravdu uveden u Petákové, příklad
)
↑ kerami:
OT:
1) "Ditě dobře vychované nesejde nikdy z cesty ctnosti" (c),
2) "...Kdybych uměl(a) psát, mohl(a) jsem být dneska šamesem v Libochovicích..." (c)
to je k chytrosti (žádná není, trochu nacvičenosti, to je celé), ale pozornost občas vynechává.
----------------------------------
Obrázek strašny.
Jelikož je zadán úhel mezi hranou a boční podstavou, je třeba uvažovat lichoběžník, který vznikne v řezu přes uhlopříčky postav (modrý). V tomto lichoběžníku podstavy jsou:
dolni podstava 
horni podstava
a bocni strana modrého lichoběžníku ma s dolni podstavou uhel 60 stupnu.
Po vyseknuti obdelniku mame trojuhelnik s prilehlou odvesnou
, pomoci toho trojuhelniku najdeme telesovou vysku (ona bude protilehlou odvesnou):
Ve stejnem trojuhelniku najdeme preponu
. Tato prepona je zároven boční stranou lichobezniku plaste. V lichobezniku plastě (hnědý) o zakladnach 6 cm a 4 cm "vyhodíme" obdelnik a zustane trojuhelnik s odvesnou 1 cm a preponou, jak jsem vzpocetli v predchozim kroku
.
Pro výpočet stenové výšky pocitame 2. odvesnu: 
Už je to v poradku? Děkuji.
Pěkně prosím, můžete mi jen poradit, co mám dělat, jak začít??
Mám kvádr a čtvercová podstava a se rovná 5 cm, výška pak 12 cm...Mám určit odchylku přímek AD, BC
Pak rovin ABC, BDC, přímky A s čarou C s čaroua roviny podstavy...Kde začít a čím?? Děkuji
↑ maťulka: Začal bych tím, že si to nakreslím. Jinak by možná bylo dobré, aby sis založil/a nové téma.