Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám toto zadání a nějak nevím jestli počítám správně...měli jsme jen dvě hodiny a nějak to vzala hopem:
V osudí je 50 čísel od 1-50, losujeme 3 čísla bez pořadí. 1) Kolik je možností, že vylosujeme jen jednociferná čísla..mě vyšlo 504 možností
2)Jen dvouciferná čísla.. mě vyšlo 63.960 možností
3) nejvyše jedno jednociferné...mě vyšlo 117.600 možností
4)vždy jedno číslo obsahuje 2 a nebude číslo 50...to mě vyšlo 14.760
vůbec nevím jestli to počítám správně zatím jsem to nepobrala a za vyřešený příklad děkuji
pak tu mám jeden takový trochu těžší z jiného soudku log(x+6)! - log(x+5)! s tím jsem nehla vůbec
↑ osamela:
No my taky nevíme jestli to počítáš správně, protože nepíšeš, jak to počítáš.
Např. 1) jednociferných čísel je 9, vybíráme 3. Tj. 
2) dvociferných je 41, tj. 
U toho posledního. Napsala jsi to správně? není to náhodou
?
↑ zdenek1: jo už jsem to opravila ale koukam že to vůbec ,ale vůbec nechapu ten první jsem jen násobila 9*8*7 a už jsem to nedělila a v druhém jsem násobila 41*40*39 a to je taky špatně...tohle asi do smrti sama nepochopím budu muset sehnat nějaké doučování...a ten vykřičník tam má být už jsem to opravila... jo a tu trojku a čtyřku budu mít asi taky teda špatně
↑ osamela:
Zdravím,
zápis upravíš podle pravidel počítání s logaritmy - v zadání je rozdíl log:
podmínka: x+6>0.
V osudí je 50 čísel od 1-50, losujeme 3 čísla bez pořadí. 1) Kolik je možností, že vzdy jedno číslo obsahuje 2 a nebude číslo 50...to mě vyšlo 14.760
2 obsahuje (2, 12, 20 až 29, 32, 42), tedy 1 číslo volíme z 14 a zároveň 2 čísla volíme z (50-1-14=35). Můj výsledek je 8330 (ale netvrdím, že je to dobře).
Bude lepší, když pro dotaz na každou úlohu si založiš samostatné téma. Děkuji.
↑ zdenek1: ted jsem tady na to koukala a zeptám se asi blbě,ale proč,když vybírám kombinací 3 čísel z devíti to dělím ještě šesti??? děkuji
↑ osamela:
výsledek od kolegy Zdeňka je to, co zůstane z kombinačního čísla po úpravě. V pořádku?
Zkoušela jsi se dívat na stránku Kombinatorika?
↑ osamela: já to počítala jako variaci...a ona to variace určitě není..nevím jak to od sebe odlišit
↑ osamela: U kombinací nezáleží na pořadí, u variací na pořadí záleží. Pokud bychom vybírali jednociferná čísla, kde nezáleží na pořadí, tak 1,2,3 bude stejné jako 3,2,1. U variací, kde na pořadí záleží, by 1,2,3 bylo něco jiného než 3,2,1. Je to trochu jasné?
↑ septolet: je to jasnejsi budu to muset vyzkoušet na nějakém přikladě,ale jsem na tom líp jak včera,když jsem to otevřela poprvé
↑ osamela: Jasně, vyzkoušej si to. Po několika příkladech to už budeš řešit levou zadní. Ať se daří a kdyby něco, klidně se na nás znovu obrať.
↑ septolet: Velice všem děkuji, že se mnou měli svatou trpělivost a určitě to nebude dlouho trvat a budu tu zas s nějakým problémem...ono mi to nějak po té čtyřicítce nejde...nevím čí to byl nápad jít do školy..