Nevím si rady s tímto příkladem.Prosím o pomoc ..:)
PŘ: Nad stranami čtverce ABCD vepsaného do kruhuo poloměru r jsou opsány půlkružnice procházející středem čtverce. Vypočtěte obsah vzniklé hvězdice .
Obrázek:
http://2i.cz/2i/i/4be974a2/0ac380e48438 … 63b0.f.jpg
Děkuji předem ...
Z pythagorovy věty si vyjádři delku strany čtverce.
Obrázek se mi nezobrazuje, takže poradím naslepo. Nejspíš máš spočítat obsah čtverce a pak od něj odečíst nebo k němu přičíst obsahy nějakých půlkružnic..
tak jinak, od obsahu čtverce odečti obsah horního a dolního půlkruhu, tedy vlastně obsah jednoho kruhu. Zjístíš tak, čemu se rovná obsah dvou těch "oblých bílých trojúhelníků". Vynásob to dvěma. Získáš obsah čtyř "oblých bílých trojúhelníků". No a to už stačí odečíst od obsahu čtverce a máš obsah hvězdice.
Mně vyšlo toto
No podívat se můžeš, ale jestli ti to něco řekne .. nevím. Já toho při výpočtech zas tak moc nepíšu (po ruce byl jen popsaný papír s volným místem 4x4cm)
Postup: Obrázek, výpočet a (půlka strany čtverce), výpočet obsahů čtverce a půlkruhu (pod náčrtkem), výpočet obsahu oblého trojúhelníku (nahoře) a nakonec výpočet obsahu hvězdice (vedle náčrtku).
Vlastně jsou to víceméně jen výsledky, postup si k nim vymysli, ať se taky trochu do řešení zapojíš(o:
úhlopříčka čtverce: 2r
strana čtverce: 
Poloměr půlkružnice: polovina strany čtverce: 
Obsah dvou půlkružnic=obsah kružnice=
Obsah dvou bočních oblých trojúhelníků: 
Obsah čtyř oblých trojúhelníků: 
Obsah "hvězdice": 
↑ gadgetka:Zdravím :-) , já jsem si úlohu narýsovala a podle narýsování není úhlopříčka 2r (dvakrát poloměr) , proto jsem se nemohla již včera dopočítat ke tvému výsledku.
Přeji hezký den :-)
↑ Ivana:Úhlopříčka jsou dva poloměry. Máš to označeno špatně. V úloze je zadán poloměr r kružnice, do které je vepsán čtverec, ty s ním počítáš jako s poloměrem těch půlkruhů..
↑ gadgetka: A ty zase počítáš s tím, že vnitřní půlkružnice mají stejný poloměr jako ta vnější osaná kružnice. Což také není pravda.
jj, Tychi, vidíš, to mi nedošlo...
Opraveno, teď už to snad bude v pořádku. :)
Úhlopříčka musí být 2r, když je kružnice opsaná čtverci, chybu jsem měla v tom, že jsem brala ten poloměr shodný s kružnicí i u půlkružnice, tak, jak jsi psala, asi mi v noci už nepracoval mozek správně :D. Díky za opravu.