Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosim o pomoc.
Urci ctyri cisla tak, aby prvni tri tvorila tri po sobe jdouci cleny AP s diferenci -3 a posledni tri tvorila tri po sobe jdouci cleny GP s kvocientem 0,5.
↑ mandarininka: Máš nějaké vlastní řešení? Alespoň nějaký nápad, jak to řešit?
Ja jsem si to zkusila udelat ze si vyjadrila jsem u kazde posloupnosti a1 a2=a1+d atd. a pak jsem delala pres pomer a2/a1=a3/a2 ale vzdycky se mi to tam odectlo takze jsem usoudila ze je to blbe a nenapada me jine reseni...
já jsem vyšel ze vztahu prostředních dvou čísel (pro ty totiž platí vztah z geometrické i z aritmetické posloupnosti.).
mám-li čísla: A, B, C, D
pak jaký je vztah (z AP) mezi B a C?
Omlouvam se, ale vubec nechapu co mam delat:D
↑ mandarininka: Ok, tak se na to podíváme.
Nejprve si ujasníme, co vlastně známe a z toho sestavíme nějaké ty rovnice. Víme, že hledáme 4 čísla, první 3 z nich musí tvořit AP s diferencí
, poslední 3 musí tvořit GP s kvocientem
. Takže tedy platí
,
. Dále platí
a
. Je jasné proč? Kdyžtak se ptej.
Nyní si z
vyjádříme
a dostaneme
. Pak si z
vyjádříme také
a dostaneme
. Tím dostáváme soustavu dvou rovnic. Dokážeš tuto:

soustavu vyřešit?
Super, konecne jsem to pochopila...i kdyz bych na to nikdy neprisla ale dekuji:)
↑ mandarininka: Rádo se stalo. Kdyby nebylo něco jasné, tak se na nás neboj obrátit.
Jen pro úplnost: