Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
tento dukaz vyresis trivialne:
vidis hned , ze n a n+1 jsou 2 po sobe jdou cisla , takze hned vidime cislo (40*41+41) ktere neni prvocislo, nebot je delitelne 1, 41 a celym vyrazem.
Coz znamena, ze puvodni tvrzeni neplati, nebot jsme nasli alespon jedno , pro ktere vyraz nema smysl...
Dalsi clovek z Vitezne plani? ^_^
↑ Janushe:
Proste treba cislo pro n = 40 to neni prvocislo, takze ta veta neplati. Tam jde jen o to, jak na to cislo prijit co nejrychlejs, a ne zkouset od n=1 atd.... az na to konecne narazis, to by se vasemu uciteli na mature nelibilo :)
Nemate tam nahodou i dukaz Cavalieriho principu pro odvozeni objemu koule? :D
↑ Janushe:
Tak to se uvidime pristi tyden, doufam, ze vite, ze nejdulezitejsi je myslenka a ne nauceny postup. Takze ke kazdemu dukazu bude i mensi doplnujici otazka ktera overi pochopeni, teda pokud si vytahnete nejaky ten dukaz :)
↑ Janushe:
Mno Ted jsem jedne holce zpracovaval z Vitezne plani vsechny dukazy co mate mit k maturam tak ji staci napsat at Vam to zkopiruje ;)
↑ Janushe:
Mno ja jsem student IES a ta slecna se jmenuje Arma (Ana - vietnamka) , tak kdyz ji nejak hezky reknes, tak ti to snad pujci :)
↑ Janushe:
Mno ale musim uznat, ze mate dobreho ucitele, ten dukaz Cavalieriho mi zabral skoro pres hodinu ://