Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik čísel menších jak 800 lze sestavit z cifer 0-9.Cifry se neopakují.
Tady jsem si myslela, že:
a) jednociferných je 10
b) dvojciferných je 90
c) a na ty trociferné nemohu přijít....jestli to má být takto: 10*9*8-9*8*7. ale nejsem si jistá to si jen domýšlím jak by to asi mohlo být. Děkuji
Vím, že to mohou být čísle od 0 do 799
a)dobře
b)cifry se nemouhou opakovat tudíž ty vypadnou čísla jako 88...
c)sou to variace a sou bez opakování n!/(n-k)! a děláš uspořádané trojce z 10 prvků a nezapomen odečíst čísla kde budou všechny tři čísla stejná a čísla která budou mít stejnou dvojci čísel
využij pravidel kombinatorického součinu:
počet prvků: A
nesmí se opakovat, proto v každé na každé další pozici musíme zohlednit to, že jsme už jedno z čísel vybrali:
počet čísel:
a)
↑ osamela: tak mi uca rekla ze a za a) bude bez 0... to za b) je správně 9*9 a to za c) ma byt 7*9*8 v tomto poradi na prvni misto pouziji 7 cifer na druhe 10-1 a na treti 10-2 .....asi ta pisemka nebu de za nejakou slusnou znamku
Ahoj, nevím jestli jsem to počítal dobře, ale používal jsem pouze variace. to je pro 3.cif čísla
pro 2. cif čísla
pro 1. cif čísla
V posledních dvou případech jsme se shodli, ale v prvním ne, zajímalo by mě tedy, jaktože ?
Počet možných variací mi tedy vyšel 600.
↑ osamela:
Zdravím,
tak to se omlouvám, způsobil-li jsem nějaké problémy. Nicméně za svým řešením si stojím:
b) - to je jasné, sama píšeš, že je správně (A-1)*(A-1) = (A-1)^2 = (10-1)^2 = 9^2
c) - píši, že počet řešení v c bude: (A-3) * (A-1) * (A-2)
protože A je počet číslic 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, tedy A = 10, pak platí: (A-3) * (A-1) * (A-2) = 7*9*8 = 9*8*7
a) akorát zde jsem se trošku uchýlil od požadovaného počtu - předpokládal jsem totiž 0 jako možné řešení (nikde v zadání omezena nebyla, takže tam - podle mě - prostě patří(!))
sečteno a podtrženo:
a) + b) + c) = 10 +9*9 + 9*8*7 = 91 + 9*56 = 91+ 504 = 595
↑ Mathe: Já reagoval pouze na kolegyňku..
ad Tvoje řešení: - tohle je nějaké divné.. "mám obsadit 1 místo jedním z 9 různých čísel" -> to bude