Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ patmat:
To ano, ale nás to nezajímá tam, kde to dosazujeme. Od toho se to jmenuje limita - zkoumáme, jak se ta funkce chová na nějakém okolí té nuly. To dosazení občas funguje, protože když je tam ta funkce spojitá, tak limita funkčních hodnot je rovna té funkční hodnotě.
Trochu více polopaticky to najdeš třeba tady.
↑ halogan:
no tak touto logikou mě už napadá jen +nekonečno.
A jestli ne, tak mi puž snad jen napište nějaký odkaz na transplatntaci mozku...

↑ patmat:
Zbytečně nehádej. Projdi si ten můj text (je trochu chaotický, ale odpověď tam nalezneš). Nebo si to prostě napiš.
Máš podíl
, tak co je nejjednodušší úprava... tak roznásobím závorku a uvidím, co mi z toho vyleze.
↑ halogan:
to já vidím už dávno (díky tobě), že mi vyleze 1/x. A čím je x blíže nule, tím je výsledné číslo větší.
Jo táák, ještě směr té šipky, takže opačně - tím je číslo menší, - nekonečno.
Já bohužel nehádám, je to smutné, ale pokaždé jsem přesvědčená, že už to vím:(
Dík moc za trpělivost

↑ patmat:
To nevíš díky mně, to kolega Marian, pan TGV :-)
Nejde to k 1/x (limita tohoto výrazu pro x jdoucí k nule neexistuje, to víš správně, ale to není náš případ). Roznásob si to, poodčítej a řekni, co ti zbylo.
↑ halogan:
z této trapné situace už mě asi nezachrání výmluva, že jsem ve finále ještě přehlídla "x" v čitateli, že.
Je to 1/4.
Jdu se někam zahrabat. A vám přeju co nejméně podobných expertů, jako jsem já :)