Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2010 15:07

Ayrton1
Zelenáč
Reputace:   

Vzdálenost 2 rovnoběžných tětiv

Ahoj, žádám o pomoc s jedním příkladem, netuším jak na něj. Díky.

Jde o téma pravoúhlých trojúhelníků a lichoběžníků. Určete vzdálenost dvou rovnoběžných tětiv délek 6cm, 10cm v dané kružnici k(S;6cm).

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 18. 05. 2010 15:25

frank_horrigan
Reputace:   31 

Re: Vzdálenost 2 rovnoběžných tětiv

↑ Ayrton1:
Doporučím ti namalovat si obrázek.

Pošťouchnutí: budou pravoúhlé trojúhelníky (thalet) - > pythagorova věta... Chytnul ses?

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#3 18. 05. 2010 17:13

Ayrton1
Zelenáč
Reputace:   

frank_horrigan napsal(a):

↑ Ayrton1:
Doporučím ti namalovat si obrázek.

Pošťouchnutí: budou pravoúhlé trojúhelníky (thalet) - > pythagorova věta... Chytnul ses?

To mě právě taky napadlo, jenže, mě vůbec nenapadá jak počítat, nevím kde přesně mám najít pravoúhlý trojúhelník. To je můj problém, nevydím tam KDE a CO.

#4 18. 05. 2010 17:45 — Editoval frank_horrigan (18. 05. 2010 17:50)

frank_horrigan
Reputace:   31 

↑ Ayrton1:

Pravoúlé trojúhelníky ti tvoří poloměr o bodech "střed - bod společný kružnici a tětivě) (přepona),  odvěsna je polovina délky tetivy, druhou odvěsnu (vzdálenost tětivy od středu) máš spočítat

EDIT: pozor, úloha má dvě řešení, vždycky v kružnici máš dvě rovnoběžné tětivy o stejné vzdálenosti :)
EDIT2: vidět není ve vyjmenovaných slovech ;)

EDIT3: omlouvam se, s thaletovou větou to mnoho společného nemá - zase jsem rychleji psal než myslel :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#5 18. 05. 2010 18:17

Ayrton1
Zelenáč
Reputace:   

frank_horrigan napsal(a):

↑ Ayrton1:

Pravoúlé trojúhelníky ti tvoří poloměr o bodech "střed - bod společný kružnici a tětivě) (přepona),  odvěsna je polovina délky tetivy, druhou odvěsnu (vzdálenost tětivy od středu) máš spočítat

EDIT: pozor, úloha má dvě řešení, vždycky v kružnici máš dvě rovnoběžné tětivy o stejné vzdálenosti :)
EDIT2: vidět není ve vyjmenovaných slovech ;)

EDIT3: omlouvam se, s thaletovou větou to mnoho společného nemá - zase jsem rychleji psal než myslel :)

Jo díky moc, stačila mi první věta a už jsem věděl :-D
Za to "VYDĚT" se omlouvám, jsem tam chtěl napsat něco jiného a pak jsem to narychlo opravil :-D

Díky moc ;-)

Zápatí