Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, žádám o pomoc s jedním příkladem, netuším jak na něj. Díky.
Jde o téma pravoúhlých trojúhelníků a lichoběžníků. Určete vzdálenost dvou rovnoběžných tětiv délek 6cm, 10cm v dané kružnici k(S;6cm).

↑ Ayrton1:
Doporučím ti namalovat si obrázek.
Pošťouchnutí: budou pravoúhlé trojúhelníky (thalet) - > pythagorova věta... Chytnul ses?
frank_horrigan napsal(a):
↑ Ayrton1:
Doporučím ti namalovat si obrázek.
Pošťouchnutí: budou pravoúhlé trojúhelníky (thalet) - > pythagorova věta... Chytnul ses?
To mě právě taky napadlo, jenže, mě vůbec nenapadá jak počítat, nevím kde přesně mám najít pravoúhlý trojúhelník. To je můj problém, nevydím tam KDE a CO.

↑ Ayrton1:
Pravoúlé trojúhelníky ti tvoří poloměr o bodech "střed - bod společný kružnici a tětivě) (přepona), odvěsna je polovina délky tetivy, druhou odvěsnu (vzdálenost tětivy od středu) máš spočítat
EDIT: pozor, úloha má dvě řešení, vždycky v kružnici máš dvě rovnoběžné tětivy o stejné vzdálenosti :)
EDIT2: vidět není ve vyjmenovaných slovech ;)
EDIT3: omlouvam se, s thaletovou větou to mnoho společného nemá - zase jsem rychleji psal než myslel :)
frank_horrigan napsal(a):
↑ Ayrton1:
Pravoúlé trojúhelníky ti tvoří poloměr o bodech "střed - bod společný kružnici a tětivě) (přepona), odvěsna je polovina délky tetivy, druhou odvěsnu (vzdálenost tětivy od středu) máš spočítat
EDIT: pozor, úloha má dvě řešení, vždycky v kružnici máš dvě rovnoběžné tětivy o stejné vzdálenosti :)
EDIT2: vidět není ve vyjmenovaných slovech ;)
EDIT3: omlouvam se, s thaletovou větou to mnoho společného nemá - zase jsem rychleji psal než myslel :)
Jo díky moc, stačila mi první věta a už jsem věděl :-D
Za to "VYDĚT" se omlouvám, jsem tam chtěl napsat něco jiného a pak jsem to narychlo opravil :-D
Díky moc ;-)