Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, dneska jsem dostala úkol na matematiku a nevím si s ním rady, jedná se o tyto příklady:
(1 + 1/sqr3) / (1 - 1/sqr3) a (sqr7 + 4) * (21/2*sqr7 - 12/sqr7 + 1).
Nevím jestli to píšu správně.
Jinak děkuji :)
Janča

Takhle je to správně?? není to úplně jednoznačné. Jinak, druhá odmocnina je sqrt (square root), sqr je (obvykle) druhá mocnina (square)
EDIT: jestli je zadání správně, zkusím tě pošťouchnou, ne ze by se mi to nechtělo počítat, ale zkus na to nejdřív přijít sama, kdyžtak tě pošťouchnu víc :)
První příklad: spočti si výrazy, pak rozhoď si složený zlomek na násobení,zkrať co půjde a (případně) usměrni jmenovatele
Druhý příklad: vypočítej si závorku , zkrať, pokud máš co a roznásob s tím prvním výrazem.
Budu tu, poud se zasekneš, klidne se ptej čemu přesně nerozumíš:)
EDIT2: opraveno zadání druhého příkladu

↑ cindy:
Dá. Zkrátíš odmocninu 3 (tu samozstatnou, křížem), dostaneš
. Usměrni jmenovatele (zbav se tam tý odmocniny (vynásobením příslušným "jedničkovým" výrazem)
EDIT: nebudu tě týrat, máš usměrnovat výrazem

↑ cindy:
Ano :)
Z čitatele ještě vytkni a zkrať :) a máš výsledek :)

↑ cindy:
Sám si to tady počítám, spol. jmenovatele když nemuzes najít jednoduše je mezi sebou vynásob.
.
jj takhle, a pak, když to roznásobim tak vyjde v čitateli 3 * (3sqrt7 + 21) a ve jmenovateli 2 * (7 + sqrt7), takže nakonec si z toho nahoře ještě vytknu 3 a bude to 3*3 * (sqrt7 + 7) a ve jmenovateli 2 * (7 + sqrt7), takže mi pak vyjde 9/2.