Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2010 18:57 — Editoval BrozekP (18. 05. 2010 20:15)

Mathe
Reputace:   

Integrál na n-tou

Ahojte, mohl by mi někdo z vás poradit, jak postupovat při řešení tohoto integrálu ?
$\int(ax^2+bx+c)^n dx$
Zadal jsem si to i do wolframalpha.com , ale z tamějšího řešení moc chytrý nejsem.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … gralsWord-

#2 18. 05. 2010 23:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Integrál na n-tou

↑ Mathe:

Zdravím,

to, co je z wolframu, je zřejmě výsledek "zabudovaného do systému strojového postupu" - v nějakém obecném nepříliš použitelném zápisu (můj názor).

Pro praktické použití záleží na větší konkretizaci:

- pokud výraz $ax^2+bx+c$ lze upravit na $a(x+k)^2$ (k rozumím číslo v případě, že je jeden dvounásobný kořen), potom se to integruje "pohodlně" pomocí substituce (x+k)=t

- pokud to tak není, potom wolfram provádí umocnení a integruje jednotlivé členy. Člověka to asi bavit nebude.

Zkus porovnat integral se základem mocniny (4x^2+4x+1) a se základem (x^2+3x+1). Pro praktickou představu si můžeš také zvolit exponent, kterým bys ještě byl ochoten "ručně" umocňovat takový výraz.

Odkud je takové zadání? Děkuji.

#3 19. 05. 2010 07:05

Mathe
Reputace:   

Zadání je od našeho profesora, ale uváděl ho jako takovou perličku, ne jako normální příklady třeba do písemek...

#4 19. 05. 2010 09:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Mathe:

Děkuji, můj návrh je tedy:

- ukázat rozdíl v integrování "pohodlně upravitelného kvadratického trojčlenu" s následným použitím "malé substituce" (x+k)=t a "nepohodlně umocnovatelného kvadratického trojčlenu" s použitím multinomické věty pro umocnění a následným integrovaním jednotlivých členů vzniklého polynomu.

Je možné, že pan učitel měl na mysli něco jiného a také je možné, že od kolegů vzejde něco více použitelného, děkuji.

Zápatí