Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám trošku trable s rovnicí s parametrem. Nemám výsledky a vychází mi to divně. Nemůžu se nikdy trefit do správného řešení, myslím postupem. 

teď nevím, jestli to mám roznásobit a udělat kvadratickou rci nebo to takhle nechat. V té kvadratické mi vychází D = 24 a pak se dosazuje do kořenů 2 * odm. ze 6. Omlouvám se za syntaxi!

Máš to nějak špatně upravený, mně vyšla lineární rovnice
. Nemůžeš dvojku z čitatele hodit do jmenovatele na druhou stranu. Rovncii uprav vynásobením x-1, na pravé straně zbyde dvojka, vynásobíš rovnici
, na pravé straně tedy 2a, levou stranu roznásob (já si to anuloval, stačí mi jedna strana) :)
↑ kacka18:
Zdravím,
řešeno u kolegů. Je třeba provádět diskusi úplně od zadání - tedy už od toho, že pro a=0 rovnice nemá smysl atd. Větší důraz klademe na diskusi každého kroku, které máme v plánu provést - právě s ohledem na parametr.

2x-2-ax-a=0
Předpokládám 2x-2-ax-a = 2a :) Jestli takto, tak to máme stejně, jenom já mám tendenci každou rovnici anulovat a počítat jen s jednou stranou :)
EDIT: rozepíšu postup, je samozřejmě možné, že to mám blbě já, tak ať tě nematu. Píšu to
//zbavení se obou zlomků, samozřejmě to může jít ve dvou krocích, hodil jsem to do jednoho, nechce se mi to psát
//anuluju (k ničemu to v tomto případě asi není dobré, jen můj zvyk, pak si snáz seřadím ten polynom)
//zdá se, že to mám opravdu dobře
stačí provést diskuzi kdy má výraz smysl (
) a řešíš klasickou rovnici s parametrem (tedy diskutuješ pro jaké
má rovnice právě jeden kořen, pro jaké
rovnice nemá kořen a případně pro jaké
může mít rovnice kořenů nekonečně mnoho