Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré odpoledne,
mám takový problém:
Jakou silou bude působit těleso o hmotnosti
na zemi,
které padá z výškya jeho počáteční rychlost je 0.
Zrychlení je
Děkuji za pomoc.

↑ byk7:
Na Zem bude působit těleso stejnou silou, jako Zem působí na těleso - zákon akce a reakce. Teprve když těleso dopadne na zem, budou mezi tělesem a zemí působit další složitější síly, nakonec se mezi nimi a gravitační silou ustanoví rovnováha.
↑ BrozekP:
jsem asi blbě napsal zadání,
myslel jsem tu situaci,
když to těleso dopadne.

↑ byk7:
To je těžké, při dopadu působí složité síly. Závisí na tom, co to je za těleso a na jaký povrch dopadá. Také ta síla nebude v čase konstantní.

↑ byk7:
Podívej se na závislost síly na čase při běhu přes špičky a při běhu přes paty. Je z toho jasné, jak složitý to je problém?
Co takto zjednodusenie - dokonale tvrda, rovna, hladka podlozka; hmotny bod; zrazka dokonale pruzna/nepruzna. Bolo by vtedy mozne vypocitat strednu hodnotu sily? Alebo ta uloha celkovo presahuje moznosti stredoskolskej fyziky?

Pokud to má být dokonale pružná/nepružná srážka hmotného bodu s podložkou, pak bude síla působit pouze v jednom okamžiku. A protože síla vyintegrovaná přes čas musí dát změnu hybnosti bodu, která je konečná, bude závislost síly na čase odpovídat Diracově delta funkci. To není středoškolská látka.
Ale můžeš spočítat střední hodnotu síly, pokud si definuješ nějaký čas - "dobu trvání dopadu"
. Pak bude střední síla odpovídat podílu
, kde
je změna hybnosti.