Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám součet dvou kombinačních čísel se stejným "horním číslem" (18). Asi bych na něj chtěl použít vzorec, který jsem už uváděl výše. Jenže mi nevyhovují "dolní čísla". Tak zkusím použít ten druhý vzorec a ejhle, převedu to na součet dvou čísel, která už podle vzorce sečíst umím.

↑ Pika:
Řekl bych, že není problém v této úloze, ale v tom, že správně nerozumíš používání vzorců. Zkusím si trochu hrát s výrazy (to neber jako nejkratší řešení tvé úlohy, ale jako ukázku, jak správně používat vzorce).
Teď na první kombinační číslo v součtu (tedy na
) použiju vzorec
. Volím proto n=18 a k=3. Vzorec tedy říká
.
Teď na druhé kombinační číslo v součtu (tedy na
) použiju vzorec
. Volím proto n=18 a k=16 (je to tedy jiné k než jsem použil před chvílí - i když teď používám stejný vzorec, nijak to nesouvisí s jeho předchozím použitím). Vzorec tedy říká
.
Teď na druhé kombinační číslo v součtu (tedy na
) použiju vzorec
. Volím proto n=18 a k=2 (je to tedy opět jiné k než jsem použil před chvílí). Vzorec tedy říká
.
A teď pro změnu použiju vzorec
. Použiju ho na n=18 a k=15, protože pro tato čísla nám říká, že
.
A teď použiju opět vzorec
. Volím proto n=19 a k=16. Vzorec pro tato čísla říká
.
Je jasné, jak se vzorce používají?
Edit:
↑ Pika:
Tak teď jsi mě teda nepotěšil, vyťukávám se tu s tím a ty to zrovna musíš pochopit :-). No už to tu nechám.