Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak mám tady tyhle dva příklady nějak jsem si snima poradil, ale jestli je to dobře ? to si nejsem vůbec jistý, nevím jestli se tak může postupovat.
Kdyby se tu našla nějáká dobrá duše a zkusila se na to podívat, byl bych rád abych věděl jestli jsem řešil úspěnšně či nikoliv.

1)
Pokud platí, že
a zároveň
, pak musí platit, že
, z toho
, protože
dosadila jsem druhou rovnici do první
U dalšího příkladu:
První rovnici dosadím do druhé:
je v pořádku
Výsledky jsi měl až na to "n" v prvním příkladu dobře, ale počítal jsi to zbytečně moc komplikovaně. :)
Mám dotaz k tvojemu prvnímu příspěvku jak píšeš že musí platit q-1=1 ta si poznala hned z těch dvou rovnic nebo až si to vypočítala?
A jak píšeš že si dosadila druhou rovnici do první, tak je to myšleno tak že tu druhou rovnici už upravenou dosadím do první rovnice místo a1 a pak už jen vypočítám ?? jinak díky za upozorneni u toho výpočtu n.
↑ Razor339:
Podle mne je nejjednodušší to q počítat takto:
(1)
(2)
z (2) do (1):

Podívej se na ty dvě rovnice. Ta druhá je celá obsažená v první, vidíš to? První tři členy jsou naprosto shodné. Když se v druhé rovnici rovnají ony tři členy 96, tak to dosadím do první rovnice a dostanu:
A z této rovnice už jednoduchým převedením čísla 96 zleva doprava dostaneš, že