Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj!
Hledal jsem a nenasel jsem, tak se pisu dotaz na presny postup
Jsou dány dvě kružnice k1(S1, 3cm), k2(S2, 2 cm) a středná S1S2= 6 cm. Sestrojte přímku, která v první kružnici tvoří tětivu délky 5,5 cm a druhé se dotýká.
Vím, že se to bude řešit pomocí společných tečen 2 kružnic, ale nvm jak se k tomu dopracovat.
Děkuji za vaši odpověď
↑ b.r.o.z1:
Pomůže ti toto: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=17202 ?
↑ frank_horrigan:
bohužel ne :-(
↑ b.r.o.z1:
Napadá mně jedna věc, jelikož tu nemám příslušné rýsovací propriety, tak můžu pouze šišky míso kružnic a křivky místo přímek. Ale z obrázku kolegyňky Jeleny (děkuji) že když si sestrojíš tětivu o délce 5,5 kdekoli v kružnici, z ní uděláš tečnu ke kružnici, kterou si sestrojíš, tak hledaná přímka pak bude tečnou obou kružnic.
↑ frank_horrigan:
bohužel nějak nerozumím ani tamtomu, nenarýsoval by mi to prosím někdo s postupem?
Děkuji
↑ b.r.o.z1:
Zdravím, tady jsem nakreslila něco velmi strašného a popis konstrukce je jen náznak.
Vzhledem k rozměrům ze zadání předpokládám, že střed stejnolehlosti S bude ležet nalevo, ale to je detail.
Nakreslim kružnice dle zadání, ve větší kružnici si vyběru libovolný bod K, ze kterého sestrojim pomocnou kružnici s poloměrem 5,5 cm. Taková pomocná kružnice odsekne na původní zadané 2 body (K1) a (K2). Každý z těchto bodu společně s bodem K bude tvořit tětivu požadované délky. Já mám zakresleno pouze pro tětivu KK1.
Sestrojim střed tětivy KK1 a vzdálenost od středu tětivy do O1 dává poloměr pomocné kružnice, ke které nakonec budeme sestrojovat tečnu. Tuto kružnici zakreslím (černá kružnice uprostřed původní.
Teď sestrojím tečny k pomocné černé a k původní "malé" o poloměru 2 cm. Pro to zakreslím dva rovnoběžné poloměry (zeleně) spojím body L1, L2 a průník s O1O2 dává střed stejnolehlosti S.
Nad úsečkou O2S sestrojím Thaletovu kružnici, která protné kružnici k2 v bodě dotyku T2, přes body ST2 vedu tečnu. T1T2 je požadována tečna, která odsekává tětivu 5,5 cm.
Tedy alespoň v to doufám :-)
↑ b.r.o.z1: také děkuji.
Stránky: 1