Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
řeším následující příklad. Na závit, jehož plocha je je rovnoběžná s indukčními čárami homogenního mag. pole, působí moment dvojice sil o velikosti
Závitem prochází proud o intenzitě
. Jaká je velikost mag. indukce mag.pole ?
ale není zadaná l=délka. Může mi někdo poradit prosím ?! Výsledek je 0.1T...to mi vychazí i po dosazení do uvedeného vzorce,ale vynechání délky.
↑ Johnni.003:
Zdravím,
dovedla bych tuto úlohu představit, pokud by bylo zadáno, že závit je čtverec (nebo obdélník), v tomto případě by se dala využit momentová věta pro dvojici síl, ale potom mi nesouhlasí výsledek číselně (bez záruky).
Nejsou v zadání nějaké drobné překlepy? Děkuji.
↑ jelena:
Platí obecně bez ohledu na tvar smyčky
je vektor s velikostí plochy
a směr normály na plochu.
Protože je to tady všechno pěkně kolmé
ale číselně to vychází
↑ zdenek1: děkuji (ač je to k nevíře, tuším, že platí, jen nevím, co tuší kolega) a také mi to tak číselně vychází. Zdravím.
Ten příklad je z písemných příjmacích testů na UK. Je přepsán správně. Je tam i podobný příklad, stejné zadání, jen ,
, dvojce sil
a ptají se na proud. Moc moudrý z toho nejsem.
↑ Johnni.003:
Děkuji.
Kolega ↑ zdenek1: má pravdu - je třeba použit vzorec pro moment. Má reakce vznikla tak, že jsem viděla v zadání dvojice sil a ve vzorci F, proto jsem odvodila, že moment musím ještě dopočíst - proto jsem hledala údaj o ramenu síly. Pokud bych davala větší pozor na jednotky, co máš uvedené u hodnoty ... Ale já pojem "pokud" neuznávám, je to má nepozornost. Omluva.
Tedy ↑ Johnni.003: zadání zní (a zápis má být) takto: moment dvojice síl
Děkuju Vám oběma za rady a připomínky.