Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Finanční úřad si za každý den prodlení platby účtuje poplatek(penále) o,1% dlužné částky.Podnikatel se opozdil s platbou 28000kč o 20 dní.Jaké penále může finanční úřad vyměřit? ahoj potřeboval bych pomoct jestli jsem to dobře vypočítak,děkuji.:nejdřív vypočítám 0,1% z 28000kč a to mi vyjde 28 a tohle vynásobím 20,mám to dobře??děkuji

Ne, postupuješ podle pravidel o složeném úroku. Podnikatel druhý den tedy dluží 28028, z toho další 0,1% atd, až to skončí na částce CZK 28565,35, ve financích zaokrohlujeme na celé koruny směrem nahoru, takže CZK 28 566 po dvaceti dnech prodlení. Výpočet ukážu

↑ Rolf:
Jde to odhadnout, ale to není moc matematické :)

↑ halogan:
Přidej nulu :-)

↑ BrozekP:
V textu jsem ji ale měl :-) Díky. Je ještě ráno a hřímá tady komunista na ČT24, až mi z toho nuly jdou kolem.

↑ halogan:
Já vím, já jen aby to nemátlo. No teď se zdá, že nás může nechat hřímající levice v klidu :-)

↑ jelena:
Máš lepší?? Pak jedině je možný výklad že bereš jednu promile z částky splatné v den splatnosti (28.000) a každý den přičítat tedy fixní částku (28). I když praxe berních úřadů a litera prováděcího zákona o úroku z prodlení hovoří poněkud jinak :)
↑ frank_horrigan:
nemyslím - lepší, ale odpovídá zadání - tedy tak, jak počítal kolega ↑ Rolf:. V zadání není řečeno podle kterého platného předpisu se má počítat, proto beru zadání tak, jak je.
Snad nebude námitka od dalších autorit, co vystupuji v tématu. Děkuji.
OT1:
Zajimavé, že v tématech ZŠ je to již druhá úloha s odvoláním na platné znění zákona.

za každý den prodlení platby účtuje poplatek(penále) o,1% dlužné částky
Nerad se hádám, ale právě že v zadání úlohy bylo naposáno výše uvedené, tedy si to vykládám tak, že :
V den splatnosti dluh činí 28000
1. den naúčtováno penále ve výši 1 promile - CZK 28, dlužná částka čini 28 028
2. den naúčtováno penále ve výši 1 promile z aktuální dlužné částky - CZK 28,028, nová dlužná částka tedy CZK 28056,028
...
...
...
Proč by měla být finanční matematika jednoduchá záležitost ? :D
OT: sice v zadání není podle jakého předpisu, ale to samo o sobě implikuje, že podle toho v platném znění. Naopak, pokud má mít matematika smysl a svojí "přitažlivost", reference na běžný život (tedy odpověď na otázku, kterou jsem si kladl, hlavně na střední škole "K čemu mi to sakra bude, těžko si půjdu kupovat rohliky s logaritmickým pravítkem", tak příklady podobného typu jsou fajn :)

Proč by měla být finanční matematika jednoduchá záležitost ? :D
Ale tady nic složitého není. Jde jen o to, jak chápeme zadání. Přikláněl bych se k tvému výkladu, ale jinak mi je to jedno - vyřešit tu všichni umíme obě možnosti a to je podle mě to hlavní.
Dobře, podle Bělouna složené urokování se na ZŠ probírá. Vypočítat ho umíme.
Ale ze zadání, pokud bych byla žákyně ZŠ, bych to nevyčetla (je možné, že se to v hodině probíralo a měla jsem použit vzorec, který byl použit v hodině).
To by nám mohl kolega Rolf doplnit, odkud je úloha (c) a co se probíralo.
----
OT: otázky typu "K čemu mi je to dobré?" jsem si nepokládala, nepokládám, ani nemám v plánu pokládat - autority to vědí lépe. Ale chapu, že někdo si takové otázky pokládat musí.