Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den rad poprosil o pomoc pri reseni techto 5 prikladu, ktere mam k maturite. de mi hlavne o naznak zpusobu reseni a vysledek pro moji kontrolu. Dekuji.
http://img185.imageshack.us/img185/1731/31052010367.jpg
↑ gadgetka:
To 1)
Máš neuvěřitelnou schopnost si zbytečně komplikovat život. :-)
Co kdybys nejdříve usměrnila výrazy v závorkách a teprve potom umocňovala?
↑ zdenek1:
bléé :)
Njn, někomu to pálí rychleji, někomu pomaleji ... příště se polepším ;)
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano, a děkuji za řešení.
V zadání (jak doplnil kolega ↑ Grew:) šlo o určení, kdy má výraz smysl, tedy nalezení společného řešení těchto nerovnic:

Výsledkem bude přůník intervalů, vyhovujících pro jednotlivé nerovnice. Doufám, že jsem nic neztratila, kolega to jistě zdarně výpočte.
↑ gadgetka: zajimavá slovní zásoba a vyjadřovací prostředky. Děkuji za rozšíření obzorů a zdravím.
↑ jelena:
Též zdravím ... nemám dostatečnou zásobu smajlíků, proto jsem ten vyplazený jazyk řešila shora uvedeným způsobem ... za dob mých gymnaziálních studií jsem jednou vypláznula jazyk i na našeho třídního, matikáře, kdy jsem se cítila ukřivděna jeho neopodstatněně nižším známkováním mých znalostí. Byl už konec hodiny, zvonilo, všichni studenti povstali, aby se rozloučili s vyučujícím a já jsem cítila, aniž bych profesora pozorovala, že on mne sleduje, asi ho to mrzelo též. Když jsem otočila hlavu, abych se přesvědčila o jeho pohledu na moji osobu, a uviděla jsem ten jeho pohled, vyplázla jsem na něj jazyk. "No, to jsem čekal..." okomentoval to tehdy profesor. A o přestávce, když jsme ho s kamarádkou potkaly na chodbě, prošel kolem nás, otočil se a "hlasitě" vypláznul jazyk na mě. "A jsme si kvit..." řekl ... a bylo po hádce. :)
↑ gadgetka:
Děkuji za osvětu. Já ani to vaše "njn" neznám - generáční rozdíly, co se dá dělat.
Online vyplazování jazyka - v provedení osmileté holčičky je samozřejmě velmi roztomilé a je plně tolerováno.
Konec OT, můžeme pokračovat třeba zde (dlouho jsem neprohližela díla umělcova, nějak skladovaním v obrázarně mění vzhled, asi bude potřeba restaurovat).
Ahoj,
mám dotaz ohledně 4. příkladu od ↑ Honza Matika:. Proč jsi (9/25) na xtou upravil jako (3/5) na x na 2 ?? Nemělo by to spíš být
(3/5) na 2x ?? Tak jako jsi upravovall druhou závorku ?